ŽIRI I NAGRADE

Filmski festival Slobodna Zona dodeljuje nagrade:
/Najbolji angažovani film u međunarodnoj konkurenciji
/ Najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkana”
/ Najbolji film u selekciji „Prva dva koraka“
/ Najbolji film u selekciji „EU Teen zona“
/ Nagradu Human Rights
/ Nagradu publike
/ Nagradu „Olivera Ranđić”

ŽIRI

MEĐUNARODNI ŽIRI
VLADIMIR ŠOJAT

Vladimir Šojat je filmski producent, montažer i video umetnik. Sa Milicom Lapčević je 1989. osnovao nezavisnu umetničku filmsku i video produkciju artterror. Artterror radovi prikazani su na brojnim filmskim i video festivalima kao i izložbama, od kojih se izdvajaju MoMA PS1 The Kitchen (New York), Centre Georges Pompidou (Paris), Bauhaus (Dessau), ICA (San Francisco), Muzej jugoslovenske kinoteke, MSUB i KCB. 

U okviru svoje producentske kuće Frakcija (osn. 2015), proizveo je na desetine dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Često sarađuje sa vizuelnim umetnicima. Film u produkciji Frakcije, „Duga resa”, autora grupe Škart, ovenčan je nagradama za najbolju režiju i montažu.

Šojat je inicijator filmske radionice Kinoaktiv pri Društvu Slovenaca SAVA u Beogradu, supevizor montaže pri Atelier Varan Paris, kao i mentor niza filmskih radionica. Selektor je smotre DSF+, koja u okviru Dana slovenačkog filma u Beogradu afirmiše kratke i eksperimentalne filmove aktuelne slovenačke produkcije. Bio je jedan je od organizatora retrospektive filmova Karpa Godine koja je održana u Jugoslovenskoj kinoteci 2022. 

 

Šojat se bavi teorijom filma kroz eseje i predavanja. Njegova knjiga „Dugo i netremice: Pogled na likove u dokumentarnom filmu”, objavljena je u izdanju DKSG 2019.

Ana Pejović

Ana Pejović je radnica u kulturi i prevoditeljka sa dvadesetogodišnjim iskustvom u izdavaštvu i civilnom sektoru, pre svega u sferi književnosti i kulture za decu, kao i u sferi ljudskih prava i kritičke kulture. 

U svojoj uredničkoj karijeri uredila je i kouredila preko dvesta naslova domaćih, regionalnih i stranih autora. Sa engleskog je prevela više beletrističkih naslova, među kojima su knjige Dejvida Lodža, Adama Hazleta i Ričarda Ovejna Robertsa. Priredila je srpsko izdanje knjige „Furam Feminizam”, zajedno s autorkama Lamijom Begagić i Marinom Veličković.

Sa Vladimirom Arsenijevićem je 2009. osnovala Udruženje KROKODIL, u kojem je do 2019. radila kao menadžerka projekata i glavna koordinatorka, organizujući preko dvadeset velikih književnih festivala i nastupa u Srbiji, regionu i Evropi, kao i rezidencijalni program za pisce.

Zajedno s Jasminkom Petrović i Udruženjem Obrazovanje i kultura pokrenula je festival Krokodokodil i program podrške kulturi čitanja kod najmlađe populacije – osnovnoškolske dece.

U poslednje tri godine radi u nemačkoj mirovnoj organizaciji forumZFD, sa fokusom na obrazovanje, kulturu sećanja i digitalno pamćenje iz perspektive žena.

Alen Munitić

Alen Munitić pokrenuo je 2008. godine Festival mediteranskog filma Split (FMFS), čiji je umetnički direktor. Tada je već imao pet godina profesionalnog iskustva na najvećim regionalnim festivalima, kao što su Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival, ZagrebDox, Animafest Zagreb itd. U kratkom vremenu FMFS postao je najposećeniji kulturni događaj u Splitu. 

Godine 2012. pokreće Kino Mediteran, projekat revitalizacije bioskopa u Dalmaciji, koji se danas održava u više od dvadeset gradova. Od 2016. godine Kino Mediteran vodi i regionalnu distribuciju nezavisnih evropskih filmova, a 2020. godine pokreće VOD platformu posvećenu umetničkom filmu.

REGIONALNI ŽIRI HORIZONTI BALKANA
Vuk Ršumović

Vuk Ršumović je nagrađivani pisac i režiser. Studirao je pisanje za film i pozorište na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Studije analitičke psihologije Karla Gustava Junga u Beogradu i Cirihu.

Njegov dugometražni debi Ničije dete imao je svetsku premijeru na filmskom festivalu u Veneciji tokom Nedelje kritike i osvojio je tri nagrade: nagradu publike Settimana della Critica Raro Video, FIPRESCI nagradu kritike za najbolji film (Orizzonti i International Critics’ Week) i nagradu FEDEORA za najbolji scenario. Film je osvojio preko 35 nagrada širom sveta, među kojima su nagrada New Voices/New Visions na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, nagrada za najbolji film na GoEast filmskom festivalu u Visbadenu i nagrada za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu Tarkovski.

Godine 2020. napisao je i režirao TV mini-seriju Kalup zasnovanu na istinitoj priči o ozloglašenoj aferi „nestalih beba“ u bivšoj Jugoslaviji. Među bogovima je njegov drugi dugometražni film.

Mnogo je pisao za TV i pozorište i radi kao redovni profesor scenarija i filmske režije. Aktivni je član Evropske filmske akademije.

NARCISA DARIJEVIĆ MARKOVIĆ

Narcisa Darijević Marković je diplomirala filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njen diplomski film Mađija dobija nagrade za debitantski film i režiju na međunarodnim i domaćim festivalima.  Bio je srpski predstavnik u kategoriji Oskara za studentski film.

 

Redovni je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri za filmsku i TV režiju, gde je i šef katedre. Predaje Dokumentarni film i Režiju zvuka.

 

Pored akademskog rada, Narcisa snima dokumentarne filmove, TV emisije i režira u pozorištu. Zapaženiji filmovi su joj Medijana 2000, Par-nepar i Svetlost na brežuljku.

 

Freske Studenice – misao o večnosti, premijerno je prikazan u SANU, u okviru nacionalne izložbe o manastiru Studenica. Film je 2020. dobio nagradu za kreativno istraživanje dokumentarnog filma na filmskom festivalu Pokrov u Kijevu.

Osnivačica je i umetnička direktorka prvog studentskog festivala dokumentarnog filma u Srbiji, „Bistre reke” u Temskoj. Članica je Udruženja filmskih umetnika i Udruženja filmskih reditelja Srbije.

MILOŠ PUŠIĆ

Miloš Pušić je režiser i producent, rođen 1980. godine u Senti.

Režirao je kratki film Uspavanka za dečaka (2007), koji je uspešno prikazan na festivalima širom sveta. Nakon toga režirao je igrane filmove Jesen u mojoj ulici (2009) i Odumiranje (2013). Producent je filma Moj jutarnji smeh (2019).

 

Njegov poslednji film Heroji radničke klase (2022), koji je potpisao kao reditelj i producent, premijerno je prikazan na Berlinaleu 2022. u programu Panorama. Osvojio je Gran pri na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog „Zerkalo“ i nagradu publike Filmskog festivala u Bolonji.

Radi kao docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na predmetu režija.

ŽIRI SELEKCIJE PRVA DVA KORAKA
Nikola Spasić

Nikola Spasić je nagrađivani srpski filmski režiser, montažer i producent. Diplomirao je režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, masterirao montažu na FDU u Beogradu. Doktorand je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Docent je na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Njegovi filmovi su prikazivani na filmskim festivalima poput FIDMarseille, Torino Film Festival, Seville European Film Festival itd. Nikolin dugometražni igrani film Kristina osvojio je nagradu za najbolji prvi film na festivalu FIDMarseille i nagradu za najboljeg režisera u usponu na Festivalu evropskog filma u Sevilji i nekolicinu drugih međunarodnih nagrada i priznanja. Dokumentarni film Zašto je Dragan napravio orkestar, prikazan je na preko 40 festivala, osvojivši glavnu nagradu i nagradu publike na festivalu Cinema City. Njegovi filmovi prikazani su na brojnim evropskim VOD platformama. 

Jedan je od osnivača produkcijske kuće Rezon. Autor je i producent kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova, pozorišnih predstava i radio drama. Učestvovao je u radu žirija brojnih festivala, a selektor je glavnog internacionalnog programa Novi Sad Film Festivala i član saveta nekoliko filmskih i pozorišnih festivala. Član je udruženja DokSrbija i Asocijacije reditelja.

Ivana Jadrić

Ivana Jadrić je rukovoditeljka filmske distribucije i programa Kina Mediteran – regionalnog distributera nezavisnih filmova i bioskopskog prikazivača sa mrežom od dvadeset bioskopa u mestima duž dalmatinske obale. Deo je Kina Mediteran od njegovih početaka kada je 2012, kao projekat revitalizacije dalmatinskih bioskopa, pokrenut u tek nekoliko manjih mesta, da bi s vremenom narastao u jednog od najvećih hrvatskih nezavisnih prikazivača. 

Jedna je od selektora programa i programska koordinatorka na Festivalu mediteranskog filma Split (FMFS), koji se održava svake godine u junu.

Dina Duma

Dina Duma je filmska režiserka iz Severne Makedonije. Diplomirala je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju 2014, a 2016. izabrana je na Berlinale Talents. 

Njen debitantski igrani film Sestrinstvo premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima 2021. i osvojio Specijalnu nagradu žirija. Sestrinstvo je predstavljao Severnu Makedoniju na dodeli Oskara 2022, kao najbolji film na stranom jeziku. Prvi je makedonski film ikada dostupan na Netfliksu. 

Dina trenutno razvija svoj novi film, izabran od strane Residence projekta kanskog filmskog festivala – Skejtbording nije za devoke.

TEEN ŽIRI
Teodora Pribaković

Teodora Pribaković ima šesnaest godina i učenica je Četrnaeste beogradske gimnazije. Članica je školske dramske sekcije jer od malena voli glumu, predstave, slikanje, filmove, fotografiju, jednom rečju umetnost. 

Smatra da u svemu navedenom možemo pronaći neku poruku koja utiče na naš lični razvoj. Veoma je komunikativna i raduje se upoznavanju novih ljudi, zato misli da će ovo za nju biti jedno zanimljivo i korisno iskustvo.

Iva Živković

Iva Živković ima šesnaest godina i učenica je Četrnaeste beogradske gimnazije. Oduvek ju je zanimala umetnost tako da uživa u crtanju i slikanju. Često provodi slobodno vreme u pozorištu a voli i fotografiju.
Iva planira da u životu iskoristi svoju ljubav ali i talenat prema umetnosti, i smatra da je ovo dobar korak ka tome.

Nikola Bojović

Nikola Bojović ima 16 godina i učenik je Četrnaeste beogradske gimnazije. Voli da učestvuje u društvenim i kulturnim programima. Učestvovao je u pripremi i realizaciji raznih školskih manifestacija (muzičkih priredbi, dodeli nagrada, promocijama učeničkih radova). Bio je moderator književnih večeri i matinea. U slobodno vreme voli da gleda filmove, sluša muziku i čita knjige.

Nataša Leto

Nataša Leto ima 15 godina i učenica je Četrnaeste beogradske gimnazije.

Još od detinjstva je opčinjava osećaj uzbuđenja pred ulazak u novu priču i novi svet, kada u bioskopskoj sali svetla lagano počnu da se gase.

Zoja Andrijanić

Zoja Andrijanić ima 16 godina i učenica je Četrnaeste beogradske gimnazije, društveno-jezičkog smera. Bavi se crtanjem i slikanjem, učestvovala je na mnogim takmičenjima i radionicama i izlagala je radove na nekoliko izložbi. U slobodno vreme sluša muziku, gleda filmove i druži se sa vršnjacima.

NAGRADA „OLIVERA RANĐIĆ”

Predana. Radoznala. Otvorena. Pametna. Kreativna. Duhovita. Hrabra. Pouzdana. Blaga. Maštovita. Uporna. Jedinstvena.

Takva je bila Olivera Ranđić, koordinatorka i spiritus movens programa Slobodna zona junior. Prerano smo je izgubili u decembru 2022. godine. U sećanje na Olju i njen neverovatan rad, Fond B92 i Filmski festival Slobodna zona uvode nagradu „Olivera Ranđić” za najkreativniji doprinos (ne)formalnom obrazovanju, za iskorake, inovativnost i hrabrost u uvođenju novih metodologija i alata u obrazovanju u oblasti ljudskih prava i humanističkih nauka, uz podsticanje saradnje između obrazovnih institucija i nevladinog sektora na svim nivoima.

Nagradom želimo da odamo priznanje i našoj Olji i sličnim dobrim duhovima obrazovanja, bilo da rade u sistemu ili van njega, koji pomeraju stvari u jednoj od najvažnijih oblasti života i nastoje da učenje učine zanimljivim i važnim deci i mladima. Onima koji se bezrezervno daju za suštinski napredak ovog društva kroz promociju znanja, razumevanja i otvorenosti, želimo da poručimo da nas ima mnogo koji cenimo njihovu strast i doprinos, da se ne predaju i ne odustaju. Nije ni naša Olja, jer je razumela važnost onoga što radi.

Zahvaljujući njenoj upornosti, posvećenosti i kreativnosti, program Fonda B92 Slobodna zona Junior je, za više od 15 godina koliko ga je vodila i razvijala, u obrazovnom sistemu u Srbiji pokrenuo razgovor o razvoju solidarnosti, razumevanja, aktivizma i proširio znanja o važnim društvenim temama kroz primenu angažovanih filmova u nastavi. Junior danas obuhvata brojne aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce. 

Oljine kolege i prijatelji nastaviće njen rad i podstaći druge, između ostalog i dodelom nagrade sa Oljinim imenom, da sa entuzijazmom i verom u suštinsku važnost unapređenja obrazovanja kroz korišćenje inovativnih i kreativnih alata, nastave da daju svoj doprinos ovoj važnoj oblasti.