17. Filmski festival slobodna zona

FILMOVI


MEĐUNARODNA SELEKCIJA

ALEF

Udružene priče služe kao delić slagalice, koja vodi ka onome što je pisac Horhe Luis Borhes nazvao „nezamislim univezumom“.

BALADA O BELOJ KRAVI

Minin život se preokreće kada sazna da njen muž nije kriv za zločin zbog kojeg je pogubljen, te započinje tihu bitku protiv bezobzirnog sistema zarad sebe i svoje kćeri.

HRABROST

Inspirativni i ohrabrujući dokumentarac o mirnoj pobuni nacije protiv nepravde i brutalnog ugnjetavanja demokratskih pokreta.

PROFESOR BAHMAN I NJEGOVI ČASOVI

Dokumentarac o časovima genijalnog profesora Bahmana koji svojim učenicima u Štatalendorfu, nemačkom gradu sa kompleksnom istorijom doseljenika i emigranata, pruža osećaj kao da su kod kuće.

DRUŠTVENA HIGIJENA

Antonin je hedonistički orijentisan filozof i delinkvent životno razapet između pet žena.

ŠPER IDE U HOLIVUD

Kako je čovek koji je gospodario životima 12 miliona robova odjednom postao „dobri nacista“? Priča o pokušaju Alberta Špera da 1971. godine opere sopstvenu prošlost holivudskom adaptacijom svojih memoara.

NAJLEPŠI DEČAK NA SVETU

Italijanski režiser Lukino Viskonti je svog glumca, tinejdžera koji igra Tađa u filmu Smrt u Veneciji, 1971. godine proglasio najlepšim dečakom na svetu. Kada je ovo izgovorio, nije ni pomišljao da će time baciti senku na život mladog glumca Bjorna Andresena koji tumači ulogu. Ta senka se nad njim nadvija i sada, 50 godina kasnije.

NAJGORA OSOBA NA SVETU

Film prati četiri godine u životu Džuli, mlade žene koja plovi kroz turbulentni ljubavni život i bori se da pronađe svoj put u karijeri, što joj pomaže da realno sagleda ko je ona zaista.

REGIONALNA SELEKCIJA - HORIZONTI BALKANA

IZMEĐU DVE ZORE

Kadir je primoran da donese moralnu odluku koja će imati uticaja na snove, porodicu i život supruge radnika povređenog u njegovoj kompaniji.

ČEKAJ ME

Film Čekaj me prati dinamiku odnosa i mijenjanja obiteljskog autoriteta u obitelji koja iz osjećaja dužnosti svom najstarijem pripadniku želi omogućiti dostojanstven kraj života, čak i kada on to ne želi.

SLOBODNIM STILOM ZA MONTENEGRO

Slobodnim stilom za Montenegro prati nadrealno i epsko putovanje albanskog plivača koji je odlučio da pobegne iz ubilačkog režima Envera Hodže plivajući sve do Jugoslavije.

SVETA EMI

Kada im se majka vrati na Filipine, dve mlade sestre, Emi i Teresa, ostaju same u Atini gde odabiru različite puteve u potrazi za sopstvenim identitetom.

MI NISMO POKRENULI VATRU

Nakon sučajnog susreta stari poznanici ubrzo reše da vikend provedu zajedno. Prećutkujući prave razloge koji su ih naveli na takvu odluku prepuštaju se igri zavođenja i nadmudrivanja.

MURINA

Tokom posete starog porodičnog prijatelja, šesnaestogodišnja Julija uvlači porodicu u opasan vrtlog strasti i nasilja.

EU ZONA PROMENA

PRVE 54 GODINE: SKRAĆENI PRIRUČNIK ZA OKUPACIJU

Novi film velikog izraelskog dokumentariste Avija Mograbija svedočenje je izraelskih vojnika o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

IZGUBLJENO OSTRVO

O životu na zaboravljenom ostrvu u Kaspijskom moru, kroz oči ribara koji i dalje veruje Putinu i čiji nacionalni ponos kompenzuje muku svakodnevnog života.

POVRATAK U REMS

Zasnovan na romanu Didijea Eribona, film priča intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od početka 1950-ih do danas.

ZELENA ZONA

ZLATO JOHANESBURGA

Baka i ekološka aktivistkinja Mariet Liferink protiv najbogatijih rudarskih korporacija u Africi.

STARAC I RODA

Penzionisani udovac Stjepan dane provodi brinući se o ranjenoj rodi koju je spasio pre 28 godina. Njihovu rutinu svakog proleća menja iščekivanje dolaska njenog vernog partnera.

SNEŽNI LEOPARD

U novoj avanturi, Vinsent Munier pokušaće da fotografiše snežnog leoparda, jednu od najređih i najneuhvatljivijih divljih mačaka.

ZONA BEZ GRANICA

BEZ KAJANJA

Tri mlada holandska vojnika u mirovnoj misiji na Bliskom istoku ni ne slute da će im susret sa dečakom čiju su kozu slučajno ubili, zauvek obeležiti živote.

DUGA RESA

Domaćica Mica S. iz predgrađa, ukrašavajući resama tegle zimnice, dolazi do pronalaska koji će joj promeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene navlakvake. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu?

BEGUNAC

Amin Navabi (pseudonim), 36-godišnji uspešni akademik, bori se sa bolnom tajnom koju je skrivao dvadeset godina i koja preti da poremeti život koji je izgradio za sebe i svog budućeg muža.

FRIDA

Susret mlade medicinske sestre i njene pacijentkinje i vršnjakinje Fride, odvija se na granici između profesionalne distance i želje za bliskošću.

BUDUĆNOST

Film u kome italijanski reditelji Pijetro Marčelo, Frančesko Munci i Aliče Rorvaher donose razgovore sa mladima iz cele Italije rođenim posle 2000. godine.

LUCU

Priča o tradiciji i tranziciji. O ribaru sa Malte i njegovoj želji da izdržava svoju porodicu ribarenjem i izazovima koje nosi svako novo doba.

ŽENSKA LINIJA

SLUŠAJTE PAŽLJIVO!

Muzičarka želi da da istraži nepoznanicu – kako zvuk utiče na nas. Ono što nije očekivala je da su u priču umešani i nacisti.

MALA MAMA

Film u kom se Selin Sjama sa poetičnom preciznošću osvrće na važan momenat tranzicije iz detinjstva u odraslo doba.

SLUČAJ: TI

Pet glumica, sistemsko zlostavljanje seksualne i nasilne prirode, pravna bitka koja je u toku i pitanje, kako sve utiče na njihove živote.

SELEKCIJA 14+

PLESAČ SA KUBE

Priča o odrastanju i strastvenoj ljubavi prema baletu, otplesana između Kube i Amerike u vreme velikih promena.

JA NIKADA NE PLAČEM

Ola, sedamnaestogodišnjakinja iz malog grada, kreće na put u Irsku potpuna sama. Ispostaviće se da je to putovanje njenog života.

STOP! ZEMLJA

Dok pokušava da se snađe u teškom periodu pretposlednje godine srednje škole, Maša se zaljubljuje na način koji je tera da izađe iz svoje zone komfora.

SELEKCIJA 8+

PRVI SNEG

Priča o trinaestogodišnjem Irancu Raminu Mehdipouru i njegovoj porodici koja čeka odluku o tome da li će im biti odobren azil u Finskoj.

JA SAM GRETA

Ona o klimatskim promenama zna više od 97% svetskih političara. Njeno ime je Greta. Ovo je film o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji.

MOJ TATA HOT DOG

Komedija koja govori o hrabrosti koja je potrebna za ostvarenje snova. Otac pokušava da postane glumac a jedina podrška na na ovom putu kojim je krenuo mu je najmlađa ćerka Zoe.

SZ JUNIOR: NAŠE RAZLIKE SU NAŠA SNAGA / FUTURE IS HERE

EPITAF ZABORAVLJENIMA

Kroz jezik i reč, pominjanjem i sećanjem, pesnik odaje počast zaboravljenim Pazarcima, Jevrejima.

ISPOD KRUŠKE KRUŠKA

Priča o ocu i sinu, kroz slike voćnjaka u kojem su donedavno zajedno radili.

OČI U OČI

Potresena saznanjem da je u ulici kojom svakodnevno prolazi ubijen trinaestogodišnji dečak od strane dvojice maloletnih skinhedsa pre 24 godine, autorka odlučuje da snimi film o tom događaju.

ŠLJOKICA U SLEPOM CREVU

Priča o pretvaranju slabosti iz detinjstva u snagu u adolescentskom dobu, o radosti, shvatanja da mogućnosti postoje.

NA NAŠ NAČIN

Dvojezična porodica, baka, deka, mama, tata i mala deca… Kako od malih nogu učiti decu pravim vrednostima i očuvati jezik, kulturu i tradiciju?

TIŠINA

Priča koja prati život i uspomene stanovnika zaboravljene Kanalske ulice, kao i njihovu tihu borbu i suočavanje sa fenomenom smrti, kako jedne zajednice, tako i jedne istorije.

OKTOBAR

Kroz razgovore sa Ilijom, šankerom društvenog centra Oktobar u Beogradu, kao i kroz lične ispovesti autorke, otkrivamo značaj ovog centra za njegove posetioce, kao i ono sa čime se suočavaju.

OPRATI PRE KORIŠĆENJA

Vintage i second hand odeća-ekološki održiva a jeftina moda postaje simbol generacije koja teži slobodi izraza i odbija da živi po pravilima.

SEVERNI GRAD

Zajedno sa svojim kolegama, studentima glume iz Kosovske Mitrovice, Teodora je svakodnevno improvizivala životne uslove, zbog čestog nestajanja struje i vode. Da li je njihova ljubav prema glumi bila dovoljno jaka da izdrži teret životnih uslova Kosovske Mitrovice?

ČIJI? ČIJA? ČIJE?

U Boljevcima kraj Beograda ovakve stvari se već 200 godina dešavaju, ali ovo je prvi put da su se baš ove dve porodice našle u situaciji gde je bitno čiji je on, a čija je ona.

PRIČE IZ ŽIVOTA TRI ŽENE

Tri najvažnije žene u mom životu, u različitim životnim dobima, susreću se i razgovaraju o braku, porodici, ljubavi, feminizmu, prošlosti i budućnosti.

SLUČAJEVI

Nakon što je krajem ’80-ih godina u Zrenjaninu tokom političke čistke uhapšen direktor SIZ-a, prijatelji mu okreću leđa i vodi se medijska hajka. Godinama kasnije sve je zaboravljeno, ali slični slučajevi nastavljaju da se dešavaju u pravilnom ritmu.

BUSHI

Ćerka ostavljena bez oca, film koji se bavi slučajevima nestalih osoba na Kosovu*. Priča o traumi i kidnapovanju nedužnog čoveka od strane srpske vojske, zbog čega se do danas vodi kao nestalo lice.

LOKJA

Eksperimentalan, ali ujedno i dirljiv dokumentarac, koji predstavlja priču o rediteljevoj baki i njenoj zadivljujućoj borbi sa prvom fazom Alchajmerove bolesti.

NOĆNI PROVOD

Nakon karantina, grupa mladih prijatelja se ponovo okuplja u pabu.

OČEVIM STOPAMA

Dolazeći iz porodice iz koje su potekle četiri uzastopne generacije kosovskih vojnika, Fatlind nastavlja tradiciju tako što se pridružuje Kosovskoj* vojsci, ali ne prestajući da se divi svom ocu, jednom od žrtava rata.

NADA

Njeno ime je Shpresa, što na albanskom jeziku znači Nada. Shpresa nam nudi priču o nadi u sred rata, dok spasava oba svoja brata od zarobljeništva u neprijateljskim kampovima.

VREME

Spasavanje ljudi od davljenja, život i istinska slika vremena koje uvek teče kao reka Drim, sagledano iz perspektive 96-ogodišnjeg čoveka.

SPECIJALNA PROJEKCIJA
U FOKUSU: LUSI VOKER

DOVEDITE SVOJU BRIGADU

Rediteljka Lusi Voker namerava da odgovori na pitanje koje čovečanstvo više ne može da zanemaruje: zašto su katastrofalni požari sve brojniji i ozbiljniji u svetu i da li je moguće učiniti bilo šta kako bi se smanjio broj žrtava i razaranje koje prouzrokuju?

DEPONIJA

Dokumentarac na dirljiv način otkriva dostojanstvo i očaj radnika na najvećoj deponiji na svetu, koji stvaraju umetnost od onog šta drugi proglase đubretom.

PRIČA O PADU

Dramatična priča o jednom nezaboravnom sportisti, Kevinu Pirsu; jednom impresivnom sportu, snoubordingu; i jednom iznenadnom problemu koji ga je zadesio, traumatskoj povredi mozga.

LUKINO VISKONTI TRIBUTE

GEPARD

Film za koji je Martin Skorseze rekao: „Viskontijev Gepard jedno je od najlepših vizuelnih iskustava u istoriji filma“.

ROKO I NJEGOVA BRAĆA

Italijanska socijalna drama koja kroz priču o petorici braće prikazuje njihovo doseljavanje sa siromašnog juga Italije u industrijski razvijen sever u potrazi za poslom i boljim životom.

SENSO

Lepa italijanska grofica udata za starijeg uštogljenog aristokratu, stavlja svoj brak i politička načela na kocku upustivši se u aferu sa mladim austrijskim poručnikom.

SMRT U VENECIJI

Opsednutost lepotom, kao i sve tragične posledice koje su iz toga proizašle, prikazane su u ovom Viskontijevom blistavom umetničkom delu.

STRANAC

Viskontijeva ekranizacija Kamijevog klasika zabeležena je kao jedna od najboljih adaptacija književnog dela u film.

SUMRAK BOGOVA

Pohlepa i želja za lepim životom tera porodicu fon Ešenbek među naciste, u svet korupcije, izdaje i ubistava.

KINOKAUCH PREDSTAVLJA

DAN OSLOBOĐENJA

Rokenrol koji se provukao kroz iglene uši cenzure – Lajbah u Severnoj Koreji.

DOBAR AMERIKANAC

Otkriva alarmantnu priču o korupciji, lažima i sebičnim ambicijama pojedinaca zbog kojih je višestruko korisni i jeftini sistem monitoringa, odbačen svega tri nedelje pre 11. septembra.

FABRIKA NIŠTAVILA

Jedne noći grupa radnika shvata da uprava krade mašine i materijal iz sopstvene fabrike. Organizuju se da štite opremu i blokiraju izmeštanje proizvodnje te su primorani da besposleno stoje na svojim radnim mestima u znak protesta dok se nastavljaju pregovori o prekidu generalnog štrajka.

ŽENA U RATU

Hala je u ekološkom ratu protiv korporacija za proizvodnju energije koje osvajaju Island. U toj borbi ju je dočekala vest da joj se konačno odobrava usvajanje siročeta na koje je čekala godinama.

KUĆNA NEGA

Kada Vlasti, kućnoj negovateljici, dijagnostifikuju kancer, odjednom se ona nađe u ulozi one kojoj je potrebna pomoć drugih.

PAD KRALJA

Manuel Lopez-Vidal je omiljeni političar u svom regionu. I ima sve. Ali kako to obično biva, dosegnuti vrhunac zapravo znači polako početi padati.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google