18. TURNEJA SLOBODNE ZONE

Filmski Festival Slobodna zona dolazi kod vas!

Filmski festival Slobodna zona kreće na 18. po redu turneju i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovija dokumentarna i igrana ostvarenja koja su bila izuzetno zapažena na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

 

18. Turneja Slobodne zone biće organizovana od sredine marta do početka juna u preko 50 gradova i opština u Srbiji. Ove godine, pored ukazanog poverenja starih partnera, ostvarena je saradnja i sa značajnim brojem novi lokalnih partnera. Zbog toga će se u mnogim delovima Srbije filmovi sa festivala Slobodna zona prikazati po prvi put.

Selekcija najgledanijih filmova prošlogodišnjeg festivala

Širom Srbije, publika će imati priliku da pogleda sedam filmova, među kojima su „Rana oklevanja“ i „Sokolovo jezero“, nagrađeni na 19. Festivalu Slobodna zona. „Rana oklevanja“ prati ženu koja je advokat osumnjičenom za ubistvo i dolazi na poslednji dan suđenja, dok se istovremeno suočava sa važnom moralnom dilemom u privatnom životu. „Sokolovo jezero“ prikazuje stidljivog tinejdžera koji tokom letnjeg raspusta doživljava radost i bol odrastanja kroz posebnu vezu sa starijom devojčicom.

 

Na repertoaru ovogodišnje turneje biće i drugi deo trilogije reditelja Kristijana Pecolda, film „Crveno nebo“, o neminovnom sukobu između želje za kontrolom i prihvatanja životnih tokova, film-esej „Draga Fiona“ vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije, kao i film „Zlo ne postoji“ koji prati preokrete u životu oca i ćerke kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat.

 

Dokumentarni film „Neizbrisiva sećanja“ prikazuje seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove bolesti čileanskog novinara Augusta Gongore. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa burnom i tragičnom istorijom Čilea.

 

„Džoana Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinji Džoani Baez, koja se iskreno i beskompromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na svoju 60-godišnju karijeru.

 

SVI FILMOVI NA TURNEJI SU BESPLATNI

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima možda ni ne postoje bioskopi. Kao i svake godine, svi filmovi na turneji biće besplatni!

 

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!
FILMSKI PROGRAM TURNEJE
PROGRAM PO GRADOVIMA
PRIJATELJI TURNEJE