VESTI

Kanski pobednik Trougao tuge otvara 18. Slobodnu zonu

Filmski festival Slobodna zona biće održan od 3. do 8. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će 3. novembra svečano otvoriti bioskopska premijera filma „Trougao tuge” Rubena Ostlunda u MTS dvorani u 18.30 časova.

Novi film švedskog reditelja Rubena Ostlunda (Turista, Kvadrat), doneo mu je Zlatnu palmu za najbolji film 75. Kanskog filmskog festivala. 

„Trougao tuge” oštra je i direktna kritika kapitalističkog društva i govori o krahu zapadne civilizacije. Ruben Ostlund hirurški precizno secira pogrešna mesta društvenog poretka. Svet u kome živimo ogledalo je licemerja u kojem bogati bivaju bogatijima a siromašni postaju siromašniji, skoro nevidljivi. 

Luksuzno krstarenje kojim su se zaputili bogati i još bogatiji, neće stići na destinaciju. Ali će stići gde je potrebno. Kapetan broda je besni marksista, kojeg glumi Vudi Harelson. Kao njegov opozit javlja se Zlatko Burić, u ulozi posvedočenog kapitaliste. I tako film, zapravo, i jeste građen – u potpunim suprotnostima koje moraju da žive zajedno i moraju jednom da se sretnu da bi preživele. Doslovno, jer brod završava na pustom ostrvu.

„Trougao tuge” je istovremeno i film detalja, britkog humora i prenaglašenih scena. U jednom trenutku gledaoci su u želji da pobegnu sa bioskopskih sedišta usled neprijatnosti koje se prikazuju na ekranu, ali to je upravo i namera švedskog reditelja – naterati ljude da im bude neprijatno, jer neprijatnost tera iz zone komfora. Tako i „Trougao tuge” tera da se svet ne posmatra samo iz privilegovane pozicije, već da se vidi šta je opsenarski nastrojena društvena hijerarhija uradila pravim ljudima. Kako to izgleda kada influenseri, bogataši i „elita“ završe na milost i nemilost služavke koju do pre koji tren nisu ni primećivali. 

Red smeha, red neverice i red neprijatnosti, sve upakovano u veliku metaforu broda koji tone – Kanski pobednik donosi možda i najbolju satiru ove godine

Šta je trougao tuge po kojem je film dobio ime? Pored jasne aluzije na vizuelni prikaz hijerarhijske moći, sintagma je i termin iz estetske hirurgije koji ukazuje na nabore kože koji se stvaraju mrštenjem a to, znamo, nikako nije dozvoljeno u ovom lažno nasmejanom svetu gde je samo sreća prikazana na društvenim mrežama i stanje na računu merilo uspeha.

Osamnaesto izdanje Slobodne zone još jednom će otvoriti dosta prostora za razmišljanje o tome koliko možemo biti bolji da bi promene u društvu krenule od nas. Ove 2022. godine ponovo imamo scenarija u kojem podele, pretnje nuklearnim ratom, represije i agresije bivaju u fokusu. Svet nikad nije bio bliži, ali svet ponovo insistira na podelama.

U tom ključu društvene podele i toj hijerarhiji moći koja je, zapravo, veoma lako oboriva, na talasima broda koji tone urađen je i film koji otvara festival. 

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Slobodna zona biće održano u hibridnom izdanju – u bioskopima, a kao prethodnih godina festival će koristiti online platformu KinoKauch preko koje će publika širom Srbije moći da prati deo filmskog programa festivala.

Ulaznice za svečano otvaranje u prodaji su od 5. oktobra na biletarnici MTS dvorane, svim prodajnim mestima Ticket.rs i online po ceni od 750 dinara. Sem u Beogradu, film će istoga dana biti prikazan u Novom Sadu i Nišu.

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Dobro došli u Slobodnu zonu!
Fejsbuk, Instagram, TikTok

 

​​​Nagrada mlade publike Evropske filmske Akademiji na Slobodnoj zoni

Filmski festival Slobodna zona i ove godine je partner Izbora Nagrade mlade publike Evropske filmske Akademije.


Reč je o prestižnom filmskom događaju za osnovce uzrasta od 12 do 14 godina, koji se jednom godišnje paralelno odvija u više od 70 evropskih gradova, a za cilj ima da mlade zainteresuje za evropske priče, ljude, kulturu, društvo, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, poveća svest o važnim društvenim pitanjima, podstakne osećaj zajedništva, razumevanja i tolerancije.

Kao i svake godine, u konkurenciji za nagradu su tri filma. Dva igrana i jedan dokumentarni, koje su selektirali ugledna imena iz filmske umetnosti i industrije zajedno sa tinejdžerima iz cele Evrope.​ ​​Ovogodišnji filmovi su o pojedinicima koji imaju cilj – i koji se trude da idu putem koji su odabrali. O njihovim snovima i realnosti koja se dešava u prekidima maštanja.​ ​Izabrana ostvarenja su ​​Animal / Životinja, ​​Comedy Queen / Kraljica komedije, ​​Dreams Are Like Wild Tigers / Snovi su poput divljih tigrova.

​​Animal / Životinja je dokumenatrni fim prikazan u Kanu prošle godine koji prati tinejdžere Belu i Vipulana i dokumentuje njihove susrete sa aktivistima i naučnicima širom sveta. Oni su na misiji da ponovo uspostave suživot sa prirodom koju ljuds​k​a vrsta godinama uništava i eksploatiše.

​​Comedy Queen / Kraljica komedije je film iz Švedske koji prati trinaestogodišnju Sašu i njenu želju da postane poznata ​​stand up komičarka. Najviše od svega želi da nasmeje oca koji plače pod tušem kada misli da ga niko ne čuje. Kod kuće je sve podseća na majku koja više nije živa,ali Saša neće plakati. Tajno, ona piše spisak svega što mora da uradi da bi preživela tugu: obrijala kosu, prestala da čita knjige, odbila najslađe štene na svetu i, iznad svega, postala kraljica komedije.

​​Dreams Are Like Wild Tigers / Snovi su poput divljih tigrova je film o snovima dečaka koji se razlikuju od planova koja njegova porodica ima za njega. Mladi Randži u Mumbaju sanja da​ ​postane zvezda Bolivuda, ali njegova želja se verovatno neće ostvariti jer roditelji imaju planove da emigriraju u Nemačku.

​Među država učesnicima (celu listu pogledajte ovde) nalazi se i Srbija, a grad – domaćin ove godine je Subotica. Mladi žiri će filmove gledati u bioskopu Euro Cinema na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Od 7. do 13. novembra ova tri filma će biti prikazana takođe i onlajn pred žirijima od 12 do 14 godina, u 42 evropske zemlje, a u 60 bioskopa u više od 70 evropskih gradova.

Ceremonija dodele nagrada održaće se u Nemačkoj, u Erfurtu, 13. novembra a prenos ​​​će​ ​takođe ​​biti i na veb stranici Slobodne zone  i EFA yaa.europeanfilmaawards.eu.

Globalni organizator Nagrade mlade publike je Evropska filmska akademija (EFA), uz podršku jednog od najznačajnijih filmskih fondova – ​​Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativna Evropa MEDIA programa Evropske unije.

Izbor Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije u Srbiji organizuje se u okviru programa Slobodna Zona Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna Zona, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

SLOBODNA ZONA OZELENELA PRESTONICU KULTURE

Tokom leta, Filmski festival Slobodna zona u sklopu Zelenog bioskopa, ekološkog bioskopa na otvorenom posetio je pet gradova i opština u Vojvodini.

Na trgovima, u dvorištima, u parkovima održano je ukupno deset projekcija pred brojnim gledaocima. Izmeštanjem bioskopa u otvorene prostore pružena je mogućnost da se u drugačijim ambijentima pogledaju filmovi koji donose teme važne savremenom čoveku. Ekologija, klimatske promene, suživot čoveka i prirode, učenje o suživotu drveća u šumama, teme predstavljene u filmovima Zemlja meda i Tajni život drveća probudili su interesovanje ogromno gledaoca svih uzrasta.

„Filmovi otvaraju prostor za učenje i sagledavanje sebe i okoline, pozivaju na pripadanje zajednici koja želi da se bavi prirodom i očuvanjem iste, i pokazalo se da naša publika ima u sebi potrebu da svojim akcijama doprinese očuvanju životne sredine. Zeleni bioskop je za sve nas koji smo učestvovali u njegovoj organizaciji bio prilika da se ujedinimo oko ideja u koje verujemo i da među onima koji su film pogledali pronađemo istomišljenike i istomišljenice“ rekao je Rajko Petrović, direktor Festivala Slobodna zona govoreći o značaju i percepciji projekta Zeleni bioskop.

Ploveći Dunavskim morem, što je naziv programskog luka u okviru Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022,  Zeleni bioskop je svoja pristaništa našao u Sremskim Karlovcima (Ekološki centar Radulovački), Novom Sadu (u okviru Paviljona na Štrandu), Irigu (Irig moj grad), Kaću (u dvorištu Mesne zajednice) i u Futogu (KC Mladost Futog).

Kroz interakciju i kroz razmenu, kroz, još jednom, potvrdu da umetnost može da posluži u širenju dobrih ideja, ekološki bioskop Slobodne zone doneo je novi pogled na svet oko nas. Na tragu filozofije kojom se i sam Festival vodi, a to je da se bavljenjem aktuelnim angažovanim temama kreira jedna nova perspektiva, koja može da otvori prostor za bolju budućnost.

Zeleni bioskop je doprineo vidljivosti gorućih ekoloških tema i pokazao da u našem društvu postoji potreba za aktivnim kreiranjem ekološkog sadržaja koji će doprineti edukaciji ljudi ali i afirmaciji kolektiva i pojedinaca koji se bave zelenim temama.

Svoje impresije o Zelenom bioskopu, kroz fotografiju i reportažu, iskazali su i volonterke i volonteri koji su pomagali u organizaciji projekta. Njihova zapažanja pogledajte na sajtu

 

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i deo je programskog luka Dunavsko more.

Projekat se finansira i uz podršku Grada Novog Sada.

VELIKO INTERESOVANJE ZA ZELENI BIOSKOP SLOBODNE ZONE

Od planiranih pet gradova i opština, koliko će Zeleni bioskop Slobodne zone posetiti ovog leta, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu se za projekcije ekoloških filmova tražila stolica, odnosno paleta više.

Koncept Zelenog bioskopa –  savremeni ekološki filmovi na otvorenom, besplatni za publiku, privukli su pažnju velikog broja gledalaca u Ekološkom centru Radulovački (Sremski Karlovci) kao i u Paviljonu na Štrandu (Novi Sad).

Otvaranje je održano 22. jula u dvorištu Ekološkog centra Radulovački, filmom Zemlja meda, koje je nominovano za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodeli Oskara – čime se upisao u istoriju svetske kinematografije kao prvo ostvarenje, koje je dobilo ove dve nominacije.


Koncepcija
Zelenog bioskopa je takva da se svake nedelje isti filmovi prikazuju u drugom gradu, pa je gostovanje u Novom Sadu bilo 28. i 29. jula. Filmovi su se prikazivali na Paviljonu na Štrandu, specijalno dizajniranom za potrebe programskog luka Dunavsko more čija je i tema spajanje umetnosti i ekologije.

 

I na Paviljonu na Štrandu su dokumentarci koji se bave ekologijom i očuvanjem prirode komunicirali sa publikom – filmovi upozoravaju na loše strane i klimatskih promena i otuđenja čoveka od prirode a i  činjenice da konstatno čovek sebe stavlja u prvi plan, iako su veze ljudi i prirode neraskidive.

Zbog toga su izabrani upravo filmovi Zemlja meda i Tajni život drveća, kao prenosici važnih poruka. I prepuno gledalište Štranda saznalo je mnogo o značaju pčela za ekosistem o tome kao drveće komunicira, šta se desi sa prirodom ako pojedinac pokuša da je pokori.

 

Odaziv publike je pokazao da je Zeleni bioskop uneo potreban prostor za promišljanje tema koje su trenutno aktuelne i bitne.

 

U nastavku projekta, mesta gde će Zeleni bioskop doneti spoj ekologije i umetnosti u naredne tri nedelje su:

Irig / Park u Fruškogorskoj (uz podršku organizacije Irig, moj grad)

5. avgust / „Zemlja meda”

6. avgust / „Tajni život drveća”

Kać / Dvorište Mesna zajednica Kać 

12. avgust / „Zemlja meda”

13. avgust / „Tajni život drveća”

Futog / Plato ispred KC Mladost Futog 

19. avgust / „Zemlja meda”

20. avgust/  „Tajni život drveća”

Sve projekcije počinju u 21 čas, i besplatne su za posetioce!

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” deo je programskog luka Dunavsko more. Projekat se finansira i uz podršku Grada Novog Sada.

Konkurs za volontere i volonterke Zelenog bioskopa Slobodne zone

Zeleni bioskop traži volontere i volonterke! Ako dolaziš iz Kaća, Iriga, Novog Sada, Sremskih Karlovaca ili Futoga, voliš filmove i važna ti je tema ekologije, i imaš slobodnih sat vremena dnevno (2 do 3 dana) nudimo ti priliku da učestvuješ u pripremi i realizaciji promocije Zelenog bioskopa, kao i da otkriješ nove filmove koji su na programu.

Zeleni bioskop će se održati sledećih datuma:

22 – 23. jul – Sremski Karlovci
28 – 29. jul – Novi Sad Štrand
5 – 6. avgust – Irig
12 -13. avgust – Kać
19 – 20. avgust – Futog

U zavisnosti od afiniteta i interesovanja, imaćeš priliku da radiš u okviru sledećih sektora:

/ Kreiranje foto i video materijala (za društvene mreže

/ Pisanje reportaža (za sajt i društvene mreže Slobodne zone)

/ Opšti poslovi pripreme i realizacije programa (odneti/doneti stvari, odneti plakate u određene institucije i kafiće, i sl.)


Zainteresovani kandidati i kandidatkinje iz
navedenih gradova treba da do 10. jula 2022. godine popune formular koji se nalazi na linku ispod.

Razgovori sa kandidatima i kandidatkinjama biće obavljeni 12. i 13. jula 2022.

Više informacija moguće je dobiti slanjem mejla na adresu coordinator@freezonebelgrade.org ili putem društvenih mreža Slobodne zone Facebook i Instagram. 


Kako te vidim? Konkurs za mlade od 18 do 25 godina

Slobodna Zona Junior, Filmski festival Slobodna Zona i DokuFest pozivaju mlade uzrasta od 18 do 25 godina iz Srbije i sa Kosova* da budu deo projekta KAKO TE VIDIM?/HOW DO I SEE YOU?.

Ideja projekta je upoznavanje i kreativno povezivanje mladih iz Srbije i sa Kosova* i njihovo aktivno učešće u radionicama i studijskim posetama koje za cilj imaju istraživanje, razmenu mišljenja i ideja, razvoj medijske i filmske pismenosti, ali i otkrivanje zajedničkih ciljeva, problema i iskustava uz primarno korišćenje videa kao medija za kreativno izražavanje.

Prva studijska poseta planirana je od 5. do 11. septembra kada će polaznici i polaznice imati priliku da se upoznaju sa različitim kulturnim centrima, umetničkim i drugim organizacijama civilnog društva koje deluju u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Program je u potpunosti besplatan, a troškovi puta, ishrane i smeštaja biće pokriveni od strane organizatora. 

Polaznici i polaznice imaće priliku i da u novembru budu gosti Filmskog festivala Slobodna zona u Beogradu i da besplatno prisustvuju glavnom filmskom, kao i pratećim programima festivala. 

Preduslovi za učešće u programu su odgovarajući uzrast ( 18 do 25 godina), motivisanost za kreativnu razmenu i umrežavanje, želja za upoznavanjem vršnjaka sličnih interesovanja iz Srbije i sa Kosova*, lepo raspoloženje i dobro poznavanje engleskog jezika.

Prijave su otvorene do 27. jula, a broj učesnika i učesnica je ograničen. Za sve dodatne informacije obratite se putem mejla slobodnazonajr@gmail.com ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Projekat How Do I See You je trogodišnji program kulturne razmene čiji je cilj upoznavanje mladih sa Kosova* i iz Srbije, a zajednički ga sprovode organizacija DokuFest (Prizren), Fond B92 u sklopu programa Slobodna zona Junior (Beograd) i Filmski Festival Slobodna Zona (Beograd) uz finansijsku podršku Evropske unije.


Kosovo * – sve reference na Kosovo, bilo da se radi o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, u ovom tekstu će se razumeti u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bez uticaja na status Kosova.


Zeleni bioskop Slobodne zone

Zeleni bioskop je novi projekat Filmskog festivala Slobodna zona koji će ovog leta ozeleneti trgove i parkove pet gradova. Filmski program biće prezentovan publici u okviru bioskopa na otvorenom (open air cinema) a biće prikazivani  filmovi koji tematski u fokusu imaju ekologiju i zaštitu životne sredine.

Gradovi koje će posetiti Zeleni bioskop u toku jula i avgusta 2022. godine su:

22 – 23. jul – Sremski Karlovci

28 – 29. jul – Novi Sad Štrand

5 – 6. avgust – Irig

12 -13. avgust – Kać
19 – 20. avgust – Futog

U svakom od navedenih gradova, u navedenim danima u 21 čas biće prikazan po jedan film. Projekcije će biti besplatne i otvorene za sve posetioce. Filmovi koji su na repertoaru su Tajni život drveća i Zemlja meda.

Ideja Zelenog bioskopa je da doprinese podizanju nivoa ekološke svesti kod građana o zaštiti životne sredine i da ih podstakne na kritičko promišljanje kako se odnose prema sredini u kojoj žive. Zbog toga su i projekcije zamišljene na otvorenom, u prostoru u kom će se spajati publika i okruženje, u kom će filmska priča i na ovom nivou korespondirati sa publikom.

Ovim projektom, Filmski festival Slobodna zona želi da nastavi ideju upotrebe filma kao sredstva koje komuniciranjem o aktuelnim problemima ukazuje upravo na ovakav značaj sedme umetnosti – kao prostora u kom se realnost preispituje i u tom procesu i obraća drugima. Izabravši za temu upravo ono što je svakom od nas (ili bi trebalo da bude) jednako bitno, a to je ekologija i očuvanje životne sredine. 

Tajni život drveća je film zasnovan na bestseleru Petera Volebena, u kom se predstavlja malo poznati a zanimljivi svet šuma. Voleben je putovao u Švedsku da vidi najstarija drveća na svetu, posetio je fabrike u Vankuveru koje istražuju nove pristupe očuvanju životne sredine i pridružio se demonstracijama ekoloških aktivista. Poruka filma je da je sudbina čoveka i njegovog opstanka na Zemlji usko povezana sa dobrim zdravljem velikih šuma i vreme da se o njima brinemo je upravo sada.

Zemlja meda je dokumentarni film iz  Severne Makedonije koji je bio u konkurenciji za Oskara i govori o jednoj od poslednjih pčelarki Evrope. Smešten u izolovanom balkanskom planinskom regionu, o jedinoj i mogućoj sprezi za to područje– čoveka i prirode.  Hatidže i njena majka mirno žive do pojave bučne porodice. Pridošlice prihvata otvorenog srca, međutim, veoma brzo se među njima razvija sukob koji razotkriva fundamentalnu tenziju između prirode i čovečanstva, harmonije i nesloge, eksploatacije i održivosti.

U toku je i konkurs za  volonterke i volontere iz navedenih gradova u kojima će se održati Zeleni bioskop.

Zainteresovani kandidati i kandidatkinje treba da do 10. jula 2022. godine popune formular koji se nalazi na linku.

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i biće deo programskog luka Dunavsko more, a podršku je pružila i Gradska uprava za kulturu Grada Novi Sad.

Na mapi Turneje Slobodne zone rekordan broj gradova u Srbiji

Šesnaesta po redu Turneja Slobodne zone koja se ove godine održava od 15. marta do 15. juna u svom je punom zamahu. Najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni do sada je priliku da pogleda imala publika u 20 gradova i mesta u Srbiji, a projekcije će biti održane u još 32 mesta!

 

Na mapi Turneje su se našle ukupno 52 lokacije, i to je do sada najviše saradnji sa lokalnim partnerima koje su ostvarene u toku trajanja Turneje. A takođe, ove godine je i najviše fimova u ponudi – Publika je u prilici da pogleda čak devet ostvarenja, među kojima je i pobednički film prošlogodišnjeg izdanja Festivala Slobodne zone Profesor Bahman i njegovi časovi.

Donoseći najbolje angažovane filmove iz svetske produkcije u gradove i mesta širom Srbije, Turneja uspeva u svojom nameri – a to je decentralizacija kulture i želja da se vrhunski filmski sadržaj učini dostupnim publici i van gradova u kojima se održava Festival.

 

Unoseći filmski program u prostorije lokalnih biblioteka, kulturnih centara, bioskopa, galerija, Turneja Slobodne zone otvara vrata svima koji su zainteresovani za filmove najnovije produkcije koji se bave aktuelnim društvenim problemima i fenomenima.

 

Takođe, ove godine je ostvarena saradnja sa mnogo novih lokalnih partnera, te će se u mnogim mestima u Srbiji filmovi sa Festivala Slobodne zone igrati po prvi put. Kako program Turneje sadrži i filmove koji su namenjeni tinejdžerima, lokalni partneri u saradnji sa školama organizuju projekcije za srednjoškolce. U Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, kao i u Narodnoj biblioteci Bor projekcijama kojima su prisustvovali učenici su bile popunjene skoro do poslednjeg mesta!

 

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac je pre projekcije filma Fejt i Branko svojom muzikom veče ulepšao i Branko Ristić, muzičar koji je i akter dokumentarca o kom se u filmu i govori.

 

Još jedna grupa mladih prošla obuku za vođenje filmskih razgovora

U okviru projekta Naše razlike su naša snaga, tokom proteklog vikenda 16. i 17. aprila u Sremskim Karlovcima organizovane su Radionice za facilitaciju dijaloga – Hrabri razgovori čiji su polaznici i polaznice bili mladi uzrasta od 20 do 26 godina iz raznih krajeva Srbije. 

 

Polaznice i polaznici imali su priliku da gledaju kratkometražne angažovane dokumentarne filmove čiji su autori i autorke njihovi vršnjaci koji su prethodno pohađali Kamp dokumentarnog angažovanog filma Naše razlike su naša u okviru kog su filmovi nastali.

 

Projekcije filmova pratile su vežbe i simulirane moderacije razgovora sa autorima i panel diskusije uz mentorstvo i analizu stručnih saradnica Slobodne zone Junior psihološkinje u polju obrazovanja dr Jelene Joksimović i montažerke i koselektorke Filmskog festivala Slobodna zona  Branke Pavlović.

 

Ovo je drugi ciklus obuka mladih za moderiranje i vođenje filmskih razgovora koji su osnaženi da vode Hrabre razgovore inspirisane temama koje pokreću angažovani dokumentarni filmovi. 

 

U sklopu Radionica za facilitaciju dijaloga, prethodno su organizovana i onlajn predavanja na kojima su obrađene teme medijska i filmska pismenost, konstruktivna komunikacija i socijalni konstruktivizam ulaska u dijalog, interkulturalne kompetencije i ljudska prava, identiteti, identitetske politike, teorije interkulturalnosti itd. 

Svi zainteresovani polaznici i polaznice programa Hrabrih razgovora imaće priliku da se nađu u ulozi moderatora/ke i facilitatora/ke grupnih diskusija  na posebno organizovanim filmskim događajima koji će uključiti  projekcije 12 dokumentarnih filmova iz edicije Naše razlike su naša snaga koje su planirane da se organizuju od juna do septembra ove godine za publiku u 40 mesta i gradova Srbije. 

Hrabri razgovori deo su projekta Slobodna zone Junior: Naše razlike su aša snaga koji ima za cilj da izgradi kapacitete za prihvatanje kulturnog diverziteta i uspostavljanje interkulturnog dijaloga kod mladih ljudi različitog porekla, kulture i vere, kroz proces neformalnog učenja, interakciju i stvaranje.

Projekat sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je od Američke ambasade u Beogradu i  Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

 

U toku je 16. Turneja Slobodne zone!

I ove godine, Filmski festival Slobodna zona krenuo je na turneju po Srbiji. U periodu od 15. marta do 15. juna, u preko 50 opština i gradova, publika će imati priliku da pogleda čak devet najboljih festivalskih ostvarenja.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni!

Pored gradova poput Pančeva, Zrenjanina, Novog Bečeja u kojima se Turneja realizuje već dugi niz godina, ove godine je uspostavljena saradnja sa čak sedam novih mesta, među kojima su Pecka, Golubac, Vladičin Han… U ovom trenutku, u Obrenovcu, Pančevu i Osečini se Turneja već realizuje, a do sredine juna, filmovi će se prikazivati i u Rumi, Kragujevcu, Somboru, Čačku…

Pažljivom selekcijom tima Slobodne zone prikazaće se filmovi koji su na prošlogodišnjem izdanju Festivala,  održanom od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike:

 

Tako će se u okviru Turneje naći pobednički film Slobodne zoneProfesor Bahman i njegovi časovi, koji, kako sam naziv kaže, govori o načinu predavanja profesora Bahmana. Kada bi sva deca imala tako emotivno inteligentnog i strpljivog profesora poput Bahmana, svaki konflikt bi se rešavao razgovorom, a Imagine Džona Lenona bi bila naša stvarnost.

Publika širom Srbije Srbije imaće priliku da pogleda i jedan od najgledanijih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Festivala, odlični dokumentarac Najlepši dečak na svetu. Čuveni reditelj Lukino Viskonti proputovao je Evropu tražeći dečaka za ulogu Tađa – personifikaciju lepote, za film Smrt u Veneciji. Pronašao je 15-godišnjeg Bjorna Andresena čiji će život promeniti kultna uloga.

Među odličnim dokumentarnim filmovima ove godine je i novo ostvarenje nagrađivanog reditelja Avija Mograbija. Film Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju kroz svedočenje izraelskih vojnika donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više od 50 godina.

 

Igrani film Bez kanjanja donosi takođe priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

 

Dokumentarni film Zabavi je došao kraj, bavi se veoma savremenom temom, licem i naličjem frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. Zabavi je došao kraj je dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Film Ja sam Greta donosi priču o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih politačara.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda i filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac.

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

 

Još jedan dokumentarac u ovogodišnjem izboru je film koji nije bio prikazan na Slobodnoj zoni, ali koji se svojom temom uklapa u ideju Turneje –  Fejt i Branko, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violiniste romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

 

Na sajtu Slobodne zone pogledajte termine i lokacije 16. Turneje i informišite se o svim novinama putem društvenih mreža Instagrama i Fejsbuka.

 

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture i infomisanja.

 

Vidimo se u Slobodnoj zoni!

 

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google