20.000 VRSTA PČELA

SINOPSIS

Film 20.000 vrsta pčela smešten je u prelepe predele baskijskog sela i prirode. Mlada glumica Sofia Otero je za ulogu deteta koje traga za identitetom u ranoj fazi svog detinjstva osvojila Srebrnog medveda. Sjajno predstavljanje lika u ovom predivnom filmu, potpomognuto je režiserkinom odlukom da nam tek malo po malo otkriva detetove strahove, nedoumice i pitanja zašto nije kao drugi. Majka joj pomaže da se izbori sa tim, i sâma uhvaćena u ambivalentnosti nasleđa koje je ponela od roditelja. Kao što mnoštvo pčela doprinosi prirodnoj različitosti, ovo većinom žensko okruženje pokazuje mnoštvo načina na koje je moguće da se bude žena.

O REŽISERKI

Estibaliz Uresola Solaguren je rođena u Baskiji na severu Španije, gde je i diplomirala audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu Baskije. S obzirom na svoje karakteristično poreklo iz te turbulentne pokrajine, ne čudi što inspiraciju za svoja dela crpi najvećim delom odatle. Potpisala je nekolicinu dokumentarnih i kratkih filmova od kojih su svakako najpoznatiji Papirni glasovi (2016) i Horovi (2022) koji su nagrađivani na mnogim festivalima. 20.000 vrsta pčela je njen prvi dugometražni igrani film i on će, sudeći po broju nagrada i opštoj aklamaciji kritičara, gotovo sigurno utrti put mnogim sjajnim ostvarenjima ove izuzetno talentovane rediteljke.

FESTIVALI I NAGRADE

Berlin International Film Festival – Silver Bear for Best Leading Performance
Málaga Film Festival – Golden Biznaga for Best Spanish Picture
Seattle International Film Festival – Official Competition Grand Jury Prize

OPIS

20.000 VRSTA PČELA (igr.)
Režiserka:
Estibaliz Urresola Solaguren
Zemlja: Španija
Godina: 2023.
Trajanje: 125′
Jezik: španski, baskijski, francuski
Uloge: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain, Itziar Lazkano
Produkcija: Gariza Films, Inicia Films
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: EU TEEN ZONA

DKC, 2. nov, 21.00 / Kulturni centar Parobrod, 3. nov, 20.30 / mts Dvorana, 4. nov, 20.00 / Arena Cineplex Novi Sad, 1. nov, 18.00
KUPOVINA ULAZNICA mts dvorana