ČOVEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU

SINOPSIS

U filmu u kome jednu od glavnih uloga igra Monika Beluči, priča prati mladog, emotivnog i povremeno impulsivnog Sirijca Sama, koji je napustio svoju zemlju i otišao u Liban bežeći od rata. 
Da bi mogao da otputuje u Evropu i započne život s devojkom koju neizmerno voli, prihvata da bude model mladom i blaziranom umetniku kome dozvoljava da mu istetovira cela leđa. 
Pretvorivši svoje telo u prestižni umetnički komad, Sam će shvatiti da ga je njegova odluka odvela do svega osim do slobode. Rečima mlade rediteljke, Tunižanke Ben Hanije, ovaj film je susret dva sveta koji se prožimaju, a upravljani su potpuno različitim kodovima. Sa jedne strane je svet elite u kom je sloboda ključni pojam, a na drugoj je svet preživljavanja koji zavisi od trenutnih događaja i u kojem nema mnogo slobode izbora.

O REDITELJU

Kauter Ben Hanija je rođena u Tunisu, a radi kao rediteljka i scenaristkinja u Parizu. Režirala je nekoliko kratkih filmova. Njen dokumentarac Imami idu u školu premijerno je prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova 2010. godine, i uvršten je u programe mnogih drugih prestižnih festivala. Njen drugi igrani film, Lepota i psi, izabran je za Kanski festival 2017. godine. Godine 2021. njen igrani film Čovek koji je prodao svoju kožu postao je prvi tuniski film nominovan za Oskara.

FESTIVALI I NAGRADE

Best Screenplay, Stockholm Film Festival 2020
Best Screenplay, THE CRITICS AWARDS FOR ARAB FILMS 2021
Best Actor, Venice Film Festival 2020
Academy Awards, USA 2021
World Cinema Amsterdam 2021
Prague International Film Festival 2021

OPIS

ČOVEK KOJI JE PRODAO SVOJU KOŽU (igr.)
Rediteljka: Kaouther Ben Hania
Zemlja: Tunis, Francuska, Belgija, Nemačka, Švedska, Katar, Kipar
Godina: 2020.
Trajanje: 104’
Jezik: arapski, engleski, francuski, flamanski
Uloge: Yahya Mahayni, Dea Liane, Koen De Bouw
Produkcija: Tanit Films, Cinétéléfilms, Twenty Twenty Vision Filmproduktion GmbH
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: KINOKAUCH PREDSTAVLJA

Ustanova kulture Parobrod, 1. nov, 18.00
DOSTUPNO ONLINE OD 6. NOVEMBRA