CRVENO NEBO

SINOPSIS

U kući blizu obale, Leon završava svoju knjigu a Feliks umetnički portfolio, dok im se primiče šumski požar. Planove im remete Nađa i Devid, par koji se zatekao na istom mestu. Leon uporno pokušava da bude profesionalan, prikrivajući svoju nedruštvenost i kipteći od besa zbog dobrog raspoloženja i smeha ostalih ukućana. Dolazak Leonovog izdavača unosi dodatni nemir i sve to u trenutku kada nebo postaje zažareno crveno i na njih počne da izručuje pepeo sagorele okolne šume. Crveno nebo, drugi deo Pecoldove trilogije započete filmom Undine (2020), govori o mogućnosti da budete deo sveta, a opet dopustite životu da vam isklizne iz ruku.

O REŽISERU

Kristijan Pecold je najcenjeniji savremeni predstavnik Berlinske škole. Diplomirao je na Nemačkoj filmskoj i televizijskoj akademiji i od tad svojim radom vodi gledaoce kroz sablasne i uznemirujuće priče moderne Nemačke. Njegovi najpoznatiji filmovi su svakako Barbara iz 2012, za koji je dobio Srebrnog medveda za režiju, i Feniks iz 2014, u kojima je glavni motiv autodestrukcija nemačkog naroda kroz istoriju, sa posebnim akcentom na posledice Drugog svetskog rata. Pored izuzetno plodnog stvaralaštva na filmskom i televizijskom polju, Pecold se oprobao i u Nemačkom pozorištu, gde je bio reditelj predstave Usamljeni put čuvenog Artura Šniclera.

FESTIVALI I NAGRADE

Berlin International Film Festival – Silver Bear Grand Jury Prize
Palić Film Festival – FIPRESCI prize for Best Film

OPIS

CRVENO NEBO (igr.)
Režiser:
Christian Petzold
Zemlja: Nemačka
Godina: 2023.
Trajanje: 103′
Jezik: nemački
Uloge: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs
Produkcija: Schramm Film Koerner & Weber
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: MEĐUNARODNA SELEKCIJA

Cine Grand Rakovica, 1. nov, 18.30 / DOB, 3. nov, 18.00 / Cineplexx Ušće, 3. nov, 20.00 / mts Dvorana, 4. nov, 18.00 / Cineplexx Niš, 3. nov. 20.00 / Cineplexx Kragujevac, 3. nov. 20.00 / Kulturni centar Novog Sada, 4. nov, 19.00
KUPOVINA ULAZNICA dom omladine
KUPOVINA ULAZNICA mts dvorana