DISKRETNI ŠARM BURŽOAZIJE

SINOPSIS

Nekoliko prijatelja iz francuskog visokog društva, pripadnika buržoazije, koji planiraju da se okupe na večeri, doživljava niz krajnje neobičnih pojava koje ometaju očekivani užitak. Dok se likovi prepuštaju toj nadrealnoj pustolovini, granice između stvarnosti i mašte polako blede, otkrivajući apsurdnost njihovih povlašćenih života i površnost njihovih društvenih konvencija.

O REDITELJU

Luis Bunjuel Portoles bio je španski režiselj i filmski stvaralac. Rođen 1900. u oblasti Aragon, kao dete je imao strogo jezuitsko obrazovanje. Dok je studirao u Madridu, postao je blizak prijatelj sa Salvadorom Dalijem, s kojim će 1929. napisati scenario i snimiti svoj prvi film. Drugi film, Zlatno doba, trebalo je da predstavlja napad na katolicizam i izazvao je još veći skandal od Andaluzijskog psa. Desničarska štampa ga je kritikovala, a policija je stavila zabranu prikazivanja koja je trajala pedeset godina. Po povratku u Španiju, snima film Zemlja bez hleba (1933), dokumentarac o životu seljaka u vreme kada je Fransisko Franko polako osvajao vlast. Španski građanski rat počeo je 1936. i Bunjuel je uvideo da u fašističkoj Španiji za njega nema mesta. Umro je u Njujorku 1983.

FESTIVALI I NAGRADE

Academy Awards – Oscar for Best Foreign Language Film
BAFTA Awards – Best Screenplay, Best Actress
French Syndicate of Cinema Critics – Best Film
National Board of Review, USA – Top Foreign Film
National Society of Film Critics Awards, USA – Best Film, Best Director

OPIS

DISKRETNI ŠARM BURŽOAZIJE (igr.)
Režiser: Luis Buñuel
Zemlja: Francuska, Italija, Španija
Godina: 1972.
Trajanje: 101′
Jezik: francuski, španski, latinski
Uloge: Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Stéphane Audran, Bulle Ogier, Jean-Pierre Cassel, Julien Bertheau, Milena Vukotić
Produkcija: Greenwich Film Productions
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: LUIS BUNJUEL TRIBJUT

muzej Jugoslovenske kinoteke, 5. nov, 16.00