GAGARIN

SINOPSIS

Šesnaestogodišnji Jurij čitav svoj život živi u kulama Gagarina, ogromnom stambenom projektu od crvene cigle na periferiji Pariza. S visine svog stana sanja da postane astronaut. Ali kada procure planovi za rušenje doma njegove zajednice, Jurij se pridružuje otporu. Sa svojim prijateljima Dianom i Husamom započinje misiju da spasi Gagarin, pretvarajući imanje u svoj „zvezdani brod“, pre nego što zauvek nestane u svemiru.

O REDITELJIMA

Pre nego što su snimili svoj prvi film, Fani i Džeremi su zajedno studirali na Fakultetu političkih nauka u Bordou. Kasnije su prešli na filmsko stvaralaštvo putujući i upoznajući ljude koji su njihov san učinili dostupnijim. Pobedili su na konkursu za pisanje scenarija 2014. godine, što im je omogućilo da naprave svoj prvi kratki film Gagarin koji je prikazan na brojnim festivalima (Message to Man, Flickerfest, Sundance Channel). Potom su snimili filmove La république des enchanteurs (Palm Springs, Clermont-Ferrand) i Chien Bleu (nominacija za Cezar nagradu 2020, međunarodna nagrada kritičara UniFrance). Protagonisti oba filma su billi stanovnici radničkih naselja. Gagarin, njihov debitantski dugometražni film, nastao je iz njihovog prvog kratkometražnog filma snimljenog sa stanovnicima ovog pariskog stambenog projekta koji se menja munjevitom brzinom.

FESTIVALI I NAGRADE

Cannes International Film Festival 2020
Zurich Film Festival 2020
Filmfest Hamburg 2020

OPIS

Gagarin (igr.)
Reditelj:
Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Zemlja: Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 97′
Jezik: francuska
Uloge: Alseni Bathily, Lyna Khoudri, Jamil McCraven
Produkcija: Haut et Court
Website: www.totem-films.com/films/gagarine
_____________________________
Programska linija: EU ZONA promena

Dom omladine Beograda, 6. nov, 20.30 / Kombank dvorana, 7. nov, 18:30 / Cine Grand, 7. nov, 18:30 / Bioskop Fontana, 7. nov, 20:30 / DKC, 9. nov, 18:30 / Art bioskop Kolarac, 10. nov, 20:30 / Kulturni centar Novi Sad, 6. nov, 20:30
GLEDAJ ONLINE NA KINOKAUCH