GORUĆI DANI

SINOPSIS

Emre, mladi i posvećeni sudski tužilac, dobija posao u malom gradu koji je pogođen nestašicom vode i političkim skandalima. Nakon prvobitne dobrodošlice, doživljava sve veći broj napetih situacija i biva nevoljno uvučen u lokalnu političku situaciju. Kada se Emre poveže sa vlasnikom lokalnih novina, pritisak na njega eskalira pod uticajem snažnih glasina. 

U zlosutnoj i podrugljivoj, uzavreloj paraboli Emina Alpera o korupciji u malim gradovima zagušljive patrijarhalne ruralne Turske, saosećanja fali koliko i vode. Predstavljajući lov na čoveka tako da podseća na lov na divlje svinje, uz jezero nalik na fatamorganu, čije vode mogu ili ne moraju biti toksične, hladan kinematografski pristup suptilniji je od metafora.

S druge strane, kada je reč o homofobiji, mizoginiji, krizi muškosti i ostalim pratećim okrutnostima prikazanog društva s moćnicima na vlasti – ovo nisu suptilna vremena.

O REDITELJU

Emin Alper je turski reditelj rođen 1974. godine. Studirao je ekonomiju i istoriju i ima doktorat iz savremene turske istorije. Njegov prvi igrani film, Iza brda (2012), dobio je brojne nagrade, uključujući i Kaligari filmsku nagradu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu; proglašen je za najbolji film na Asia Pacific Screen Awards festivalu. Predaje na Odseku za humanističke i društvene nauke na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu.

FESTIVALI I NAGRADE

Cannes Film Festival 2022
International Competition: Best Film, Pula Film Festival 2022
Munich Film Festival 2022
Jerusalem Film Festival 2022
Chicago International Film Festival 2022

OPIS

GORUĆI DANI (igr.)
Reditelj:
Emin Alper
Zemlja: Turska, Nemačka, Holandija, Hrvatska, Grčka, Francuska
Godina: 2022.
Trajanje: 129’
Jezik: turski
Uloge: Selahattin Pasali, Ekin Koç, Hatice Aslan
Produkcija: 4 Film, Ay Yapim, Circe Films
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: HORIZONTI BALKANA

DKC, 6. nov, 14.30 / DOB, 8. nov, 15.30 / Kulturni centar Novog Sada. 5.nov, 19.00
DOSTUPNO ONLINE OD 9. NOVEMBRA