JAGNJE

SINOPSIS

Noomi Rapace, proslavljena kao Lizbet Salander u Trilogiji “Milenijum” ovaj put se na filmskom platnu pojavljuje kao farmerka koja uz muža uzgaja stado ovaca na prelepoj, ali udaljenoj farmi na Islandu. Živeći u ovom idiličnom ambijentu, u kome imaju sve, njihov jedini problem je što nemaju decu. Ali i to se menja kada jednog dana na svojoj farmi otkriju novorođenče koje se tu misteriozno i iznenada pojavilo. Odlučuju da ga zadrže i odgajaju kao svoje dete. Ovaj neočekivani obrt u njihovim životima im donosi mnogo radosti koje će transformisati njihove živote na najneočekivaniji i superuzbudljiv način.

Zanimljivost sa snimanja ovog filma je da je Noomi Rapace prvi put na filmu govorila islandski jezik koji je naučila kao mala dok je sa majkom živela u toj ostrvskoj državi.

O REDITELJU

Valdimar Johanson rođen je 1978. godine na severu Islanda. Već dvadeset godina je aktivan je u islandskoj filmskoj industriji. Jagnje je Valdimarov prvi dugometražni film. Pre toga, režirao je kratke filmove, od kojih su neki bili nagrađivani i distribuirani u značajan broj država. Od 2013. do 2015, bio je uključen u PhD program na Filmskoj akademiji Bele Tara u Sarajevu, u BiH. Njegovi mentori su, između ostalih, Tilda Svinton, Gas Van Sant, Karlos Rejgadas. Valdimar živi u Rejkjaviku sa suprugom i ćerkama.

FESTIVALI I NAGRADE

Un Certain Regard – Prize of Originality, Cannes Film Festival 2021
Best film, Trieste Science+Fiction Festival 2021
Best Film; Director of the Year, Edda Awards, Iceland 2022
Best Motion Picture, Sitges – Catalonian International Film Festival 2021
Special Jury Mention – Feature Film, Strasbourg European Fantastic Film Festival 2021
Zurich Film Festival 2021

OPIS

JAGNJE (igr.)
Reditelj: Valdimar Johanson
Zemlja: Island, Švedska, Poljska
Godina: 2021.
Trajanje: 106’
Jezik: islandski
Uloge: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson
Produkcija: Black Spark Film & TV, Chimney Poland, Chimney Sweden
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: KINOKAUCH PREDSTAVLJA

Jugoslovenska kinoteka, 4. nov, 18.00
DOSTUPNO ONLINE OD 9. NOVEMBRA