LJUBAV, NEMAČKE MARKE I SMRT

SINOPSIS

Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere” u Nemačku: s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej predstavlja tutorijal iz turske i nemačke novije istorije i priča priču o poslovima turskih emigranata na montažnoj traci, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke.

Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta. Filmom Ljubav, nemačke marke i smrt, Džem Kaja stvorio je ritmičnu i živo ispričanu filmsku enciklopediju turske muzike u Nemačkoj.

O REDITELJU

Džem Kaja rođen je 1976. godine u Švajnfurtu. Autor je zapaženih dokumetražnih dokumentaraca Arabeks, o muzičkoj kulturi i migracijama unutar Turske, i Remake, Remix, Rip-Off, koji je postigao izvanredan uspeh. Džem Kaja koristi veliki broj pronađenih snimaka i raznih vrsta arhivskih materijala. Sastojak njegovih izuzetno pronicljivih, ponekad bizarnih i urnebesnih dokumentarnih eseja je i šarolika mešavina materijala i njegovih ličnih zapažanja.

FESTIVALI I NAGRADE

Panorama Audience Award for Documentary film, Berlin International Film Festival 2022
Indiemusic Schweppes Award, IndieLisboa International Independent Film Festival 202

OPIS

LJUBAV, NEMAČKE MARKE I SMRT (igr.)
Reditelj:
Cem Kaya
Zemlja: Nemačka
Godina: 2022.
Trajanje: 96’
Jezik: nemački, turski
Uloge: Alper Aga, Orhan Amuroglu, Imran Ayata
Produkcija: Filmfaust Filmproduktion, Film Five
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: PRVA DVA KORAKA