METRONOM

SINOPSIS

U Bukureštu je 1972. godina. Čaušesku je na vlasti već sedam godina, a tkivo običnog života dovoljno je dugo natapano represivnim metodama njegovog režima da je počelo da se raspada. Pa ipak, i na ovoj pozornici rastuće sumornosti cveta sveža, prva ljubav. Spori, elegantni, bogato zamišljeni filmski debi Aleksandrua Belka mnogo je više od rumunskog odjeka Romea i Julije.

Sedamnaestogodišnja Ana saznaje da će njen dečko za nekoliko dana zauvek pobeći iz zemlje. Dvoje mladih ljubavnika odlučuju da dane pre bega provedu zajedno.

Metafora naslova prati dinamiku filma. Metronom ukazuje muzičarima na ispadanje iz ritma. Film Metronom opisuje kako se čak i mladi – oni koji su najskloniji pobuni i optimističkom samoizražavanju u svakom društvu – podmuklo mogu naterati da ukorak prate sumorni, marširajući ritam autoritarizma.

O REDITELJU

Aleksandru Belk rođen je 26. jula 1980. godine u Brašovu u Rumuniji. Aleksandru je reditelj i pisac, poznat po filmovima Metronom (2022), Cinema, mon amour (2015) i Osmi mart (2012). Diplomirao je na Filmskoj akademiji u Bukureštu 2007. i dobio master diplomu iz političkih nauka na Univerzitetu u Bukureštu 2012. Aleksandru Belk radio je kao asistent režije i supervizor scenarija za reditelje Korneljua Porumbojua i Kristijana Munđijua. Režirao je nekoliko društveno orijentisanih TV kampanja. 

FESTIVALI I NAGRADE

Best International Film, Jerusalem Film Festival 2022
Cannes Film Festival 2022
Adelaide Film Festival 2022
Anonimul International Independent Film Festival 2022
Chicago International Film Festival 2022

OPIS

METRONOM (igr.)
Reditelj:
Alexandru Belc
Zemlja: Rumunija, Francuska
Godina: 2022.
Trajanje: 93’
Jezik: rumunski
Uloge: Mara Bugarin, Serban Lazarovici, Vlad Ivanov
Produkcija: Strada Film, Midralgar, Chainsaw Europe
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: HORIZONTI BALKANA

DKC, 4. nov, 17.00 / Bioskop Fontana, 5. nov, 20.30
DOSTUPNO ONLINE OD 9. NOVEMBRA