PRIČA O PADU

SINOPSIS

Dramatična priča o jednom nezaboravnom sportisti, Kevinu Pirsu; jednom impresivnom sportu, snoubordingu; i jednom iznenadnom problemu koji ga je zadesio, traumatskoj povredi mozga. Nešto drugačija priča o povratku.

Ovaj fascinantni film vešto kombinuje neverovatne akcione snimke načinjene tokom perioda od dvadeset godina sa novim, specijalno snimljenim verité snimcima i intervjuima, dok prati američkog prvaka u snoubordu Kevina Pirsa i razotkriva neodoljivu ali potencijalno fatalnu privlačnost ekstremnih sportova.

Rastuće rivalstvo između Kevina i njegovog protivnika Šona Vajta uoči Olimpijskih igara 2010. razrešava se tako što će se Šon naći na vrhu olimpijskog podijuma, dok Kevin završava u komi nakon nesreće na treningu u Park Sitiju, u Juti. Kevinova bliska porodica iz Vermonta dolazi da mu pomogne da se vrati životu nakon što je preživeo povredu mozga. Kada on pokaže odlučnost da se vrati sportu koji i dalje voli, porodica tada odlučuje da se umeša – njegov elokventni brat Dejvid govori u ime svih njih kada mu kaže „Samo ne želim da umreš“.

Kevinovi doktori ga upozoravaju da čak i najmanji udarac u glavu za njega može biti smrtonosan. Da li će im Kevin prkositi ne odustajući od svoje strasti? Koje su mu opcije na raspolaganju s obzirom na pretrpljena oštećenja i umanjene veštine? Koliko rizika je previše?

O REDITELJKI

Lusi Voker je britanska filmska rediteljka, dobitnica Emi nagrade, dvaput nominovana za Oskara i čuvena po režiranju izuzetno zanimljivih dokumentaraca s karakterom likova u centru pažnje, koji ispunjavaju očekivanja u emotivnom i narativnom smislu. U Lusine filmove ubrajaju se i igrani dokumentarci Priča o padu (The Crash Reel, 2013), Deponija (Waste Land, 2010), Odbrojavanje do nule (Countdown to Zero, 2010), Vid slepih (Blindsight, 2006), Đavolje igralište (Devil’s Playground, 2002) i kratki filmovi, pre svega Cunami i trešnjin cvet (The Tsunami and the Cherry Blossom, 2011) i Otvaranje lavljih usta (The Lion’s Mouth Opens, 2014) kao i televizijski program, uključujući i dvadeset epizoda Nikelodeonovog animiranog serijala Bluovi tragovi (Blue’s Clues).

OPIS

Priča o padu (dok.)
Rediteljka:
Lucy Walker
Zemlja: SAD
Godina: 2013.
Trajanje: 108’
Jezik: engleski
Uloge: Kevin Pearce, Shaun White, Mason Aguirre
Produkcija: Impact Partners, Tree Tree Tree
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA / U FOKUSU: LUSI VOKER

Art bioskop Kolarac, 6. nov, 16.00
DOSTUPNO ONLINE OD 10. NOVEMBRA