RADIOGRAF JEDNE PORODICE

SINOPSIS

Ja sam proizvod iranske borbe između sekularizma i islamske ideologije. Ljubavna priča mojih roditelja vodi nas od doba Šaha do Islamske revolucije i nevolja tokom Iransko-iračkog rata, pa do današnjeg vremena – sve to u našem domu u Teheranu. U detinjstvu sam stalno bila prinuđena da biram između roditelja, svaki dan sam trpela nametanje sa jedne i prihvatanje sa druge strane.

O REDITELJKI

Rođena u Teheranu, Firuze Kosrovani se nastanila u Italiji kako bi nastavila studije umetnosti na akademiji Brera. Nakon diplomiranja 2002. godine vratila se u Iran i magistrirala novinarstvo. Ona danas živi na relaciji Teheran-Rim.

Njen debitanski film, Life Train (2004), je dokumentarni film o „play” terapiji za decu koja su pretrpela traumu nakon zemljotresa u Bamu. Godine 2007. režirala je Rough Cut, film o osakaćenim plastičnim lutkama u izlozima Teherana, koji je osvojio trinaest nagrada na međunarodnim filmskim festivalima.

Njeno poslednje delo, Fest of Duty, prati dve adolescentkinje kako prelaze u zrelo doba, osam godina nakon njihove zvanične verske inicijacije. Film je osvojio nagradu OXFAM na IDFA 2014. godine.

OPIS

Radiograf jedne porodice (dok.)
Rediteljka: Firouzeh Khosrovani
Zemlja: Norveška, Iran, Švajcarska
Godina: 2020.
Trajanje: 82’
Jezik: persijski, francuski
Uloge: Soheila Golestani, Christophe Rezai, Farahnaz Sharifi
Produkcija: Antipode Films, RainyPictures, Dschoint Ventschr Filmproduktion AG
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: ŽENSKA LINIJA

DKC, 8. nov, 18.30 + razgovor sa autorom nakon filma / Kombank dvorana sala 2, 9. nov, 19.00 / Bioskop Fontana, 9. nov, 19.00 / Niški kulturni centar, 5. nov, 19.30 / Kulturni centar Novog Sada, 7. nov, 20.30
dostupno od 10. novembra