SPARTA

SINOPSIS

Evald se preselio u Rumuniju pre mnogo godina. Sada, u svojim četrdesetim, želi novi početak. Napustivši devojku, seli se u zaleđe. Sa mladićima koji žive u blizini, školu koja propada pretvara u tvrđavu. Deca uživaju u novom, bezbrižnom postojanju. Ali ubrzo se budi nepoverenje seljana, i Evald je primoran da se suoči sa istinom koju je dugo skrivao.

O REDITELJU

Ulrih Zajdl je započeo svoju karijeru nagrađivanim dokumentarcima među kojima su Good News, Animal Love i Models. Zajdlov prvi dugometražni igrani igrani film Dog Days osvojio je Specijalnu nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu 2001. Import Export bio je prvi film koji je Zajdl producirao u okviru sopstvene produkcijske kuće. Usledila je njegova nagrađivana trilogija „Raj“ (2012). Sva tri filma premijerno su prikazana u Kanu, Veneciji i Berlinu. Poslednji film, Rimini, imao je svetsku premijeru na Berlinalu 2022.

FESTIVALI I NAGRADE

San Sebastián International Film Festival 2022

OPIS

SPARTA (igr.)
Reditelj:
Ulrich Seidl
Zemlja: Austrija, Nemačka, Francuska
Godina: 2022.
Trajanje: 101’
Jezik: rumunski, nemački
Uloge:Georg Friedrich, Hans-Michael Rehberg, Florentina Elena Pop
Produkcija: Arte France Cinéma, Bayerischer Rundfunk (BR), Coproduction Office
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: EU: ZONA PROMENA

DOB, 6. nov, 20.00 Kompas Slobodne zone / Bioskop Fontana, 7. nov, 20.30 / Kulturni centar Novog Sada, 7. nov, 19.00 Kompas Slobodne zone/ Cineplexx Niš, 8. nov, 20.00