TIHA DEVOJČICA

SINOPSIS

Ruralna Irska, 1981. godine. Tiha, zanemarena devojčica odvedena je iz svoje disfunkcionalne porodice da preko leta živi sa hraniteljima. Procvetala je od njihove brige, ali u kući u kojoj ne treba da bude tajni, ona otkriva jednu.

Postoje različite vrste tišine. Postoji tišina mira i spokoja, i tišina represije i srama. Postoji tišina zadovoljnog, upijajućeg rada. A tu je i tišina straha, ona vrsta usamljeničke tišine u koju bi se zlostavljano dete moglo povući kada čuje težak bat koraka nestrpljive odrasle osobe na stepenicama ili začikavanje drske dece. Nežan, neposredan film Kolma Barejda fino je naštimovan na sve te vrste tišine i delikatna osećanja koja one mogu da sadrže.

O REDITELJU

Kolm Barejd (1981) je irski pisac i reditelj čije delo pokazuje snažnu posvećenost irskom gelskom jeziku. Režirao je niz nagrađivanih kratkih filmova i mnogo sati dokumentarnog televizijskog programa za emitera na irskom jeziku TG4. Kolm Barejd je poznat po Lorg na gCos: Súil Siar ar Mise Éire (2012), Frank O’Connor: Idir Dhá Shruth (2016) i hvaljenom dugometražnom debiju Tiha devojčica (2022).

FESTIVALI I NAGRADE

Grand Prix of the Generation Kplus International Jury, Berlin International Film Festival 2022
Audience Award, Dublin International Film Festival 2022
Best Film; Best Director, Irish Film and Television Awards 2022
Athens International Film Festival 2022
Sydney Film Festival 2022

OPIS

TIHA DEVOJČICA (igr.)
Reditelj:
Colm Bairéad
Zemlja: Irska
Godina: 2022.
Trajanje: 94’
Jezik: irski, engleski
Uloge: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett
Produkcija: Inscéal, Broadcasting Authority of Ireland, Fís Éireann/Screen
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: SELEKCIJA 14+

DKC, 4. nov, 15.00