VEĆE OD TRAUME

SINOPSIS

Film prati tri godine u životima četiri žene iz Vukovara koje su bile među hiljadama onih koje su doživele traumu hrvatskog Domovinskog rata, završenog 1995. godine. One pripovedaju svoje životne priče kroz složen proces ličnog osnaživanja, koji menja njihove živote i odnose.

Marija smatra da ne zaslužuje da bude slobodna; Katici je svaki oblik promene zastrašujući; Ana za sebe kaže da je usamljeno malo pače koje nigde ne pripada.

Sa tako dubokom traumom, potreban je ogroman napor da se promeni perspektiva i ponovo poveže sa svojim pravim ja. Neuobičajeni program lečenja okuplja ovu grupu žena dok kreću na intimno putovanje u nepoznato. One, i pojedinačno i kao grupa, počinju da sazrevaju i život im polako dozvoljava da postanu veće od svoje traume.

O REDITELJKI I PRODUCENTKINJI

Vedrana Pribačić (1977) je hrvatska novinarka, rediteljka i scenaristkinja. Magistrirala je politikologiju. Članica je Hrvatske asocijacije filmskih djelatnika. Od 2000. godine radi kao TV reporterka i glavna urednica na različitim televizijskim kanalima. Svoj prvi četrdesetpetominutni dokumentarac snima za nacionalnu televiziju 2016. godine. Svoj rediteljski debi Veće od traume razvijala je pet godina.

Mirta Puhlovski (1978) je magistrirala filmsku i pozorišnu produkciju. Poslednjih 16 godina radi kao producentkinja i scenaristkinja. Vodi dve producentske kuće, u okviru kojih je producirala i koproducirala mnoge kratkometražne i dokumentarne filmove, prikazane i nagrađivane na velikim festivalima.

FESTIVALI I NAGRADE

Jury Special Mention; Zaba – Audience Award, Zagrebdox international film festival 2022 Croatian film days 2022
Sarajevo film festival 2022
Audience Award, Liburnia film festival 2022
Best script award, History film festival Croatia Rijeka 2022
Festiwal NNW 2022
DocuMental Sofia 2022
Dokuart 2022

OPIS

VEĆE OD TRAUME (dok.)
Rediteljka:
Vedrana Pribačić
Zemlja: Hrvatska
Godina: 2022.
Trajanje: 90’
Jezik: hrvatski
Produkcija: Metar 60, HRT Television
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: HORIZONTI BALKANA

DKC, 5. nov, 17.00
DOSTUPNO ONLINE OD 9. NOVEMBRA