VERA SANJA MORE

SINOPSIS

Vera je sredovečna prevoditeljka znakovnog jezika koja živi u Kosovu* i vodi dobro strukturiran život: supruga je poznatog sudije, majka puna podrške i brižna baka. Njen spokoj narušen je neočekivanim samoubistvom njenog supruga, koje prati nepoželjna, preteća parada rođaka koji tvrde da su vlasnici njihove porodične kuće na selu.

Kada pipci podmuklog plana počnu da izbijaju na površinu, Verin svet suočiće se s opasnošću i činiće se da je sve na ivici kolapsa. Strah i nepoverenje primoraće Veru da uzme sudbinu porodice u svoje ruke. Uronjen u zloslutnu atmosferu, Vera sanja more intiman je, ali univerzalan portret žene koja se mora suočiti sa surovom stvarnošću sukobljavanja sa duboko ukorenjenim rodnim nevoljama koja preovladavaju u našem vremenu.

O REDITELJKI

Kaltina Krasniqi je nagrađivana filmska rediteljka sa Kosova*, kao i stručnjakinja za medije koja se bavi filmom, televizijom i elektronskim izdavaštvom. Jedna je od osnivača Inicijative za usmenu istoriju Kosova* – onlajn platforme na kojoj se beleže i objavljuju lične istorije pojedinaca sa različitim životnim putevima. Režiju je diplomirala na Univerzitetu u Prištini, a masterirala je na Kosovskom institutu za novinarstvo i komunikacije 2011. godine. Svoj profesionalni razvoj nastavila je na Univerzitetu u Kaliforniji, gde se fokusirala na režiju.

FESTIVALI I NAGRADE

International Debut Award, Göteborg Film Festival 2022
Best Film, Tokyo International Film Festival 2021
Venice Film Festival 2021
Cleveland International Film Festival 2022

OPIS

VERA SANJA MORE (igr.)
Rediteljka:
Kaltrina Krasniqi
Zemlja: Albanija, Severna Makedonija, Kosovo*
Godina: 2021.
Trajanje: 88’
Jezik: albanski
Uloge: Teuta Ajdini, Alketa Sylaj, Refet Abazi
Produkcija: ISSTRA Creative Factory, Dream Factory Macedonia, Papadhimitri Film Production
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: HORIZONTI BALKANA

DKC, 7. nov, 17.00
DOSTUPNO ONLINE OD 9. NOVEMBRA