VITNI HJUSTON: BITI SVOJA

SINOPSIS

Uzimajući smrt Vitni Hjuston 11. februara 2012. kao polaznu tačku, dokumentarac istražuje njenu biografiju i emotivne veze sa porodicom i prijateljima. Film koristi arhivske snimke sa svetske turneje iz 1999, pomešane sa svedočenjima njene porodice, prijatelja i kolega. Dokumentarac posvećuje posebnu pažnju Vitninim odnosima sa roditeljima, mužem i kćerkom. Jedna od tema je i njena sklonost ka upotrebi narkotika, uključujući i navodno predoziranje. Film se dotiče Vitninih početaka kao pevačice gospela, njenog otkrića i ključnih trenutaka u karijeri.

O REŽISERIMA

Nikolas Brumfild (1948) je engleski režiser dokumentarnih filmova. Njegov samorefleksivni stil smatra je uticao na mnoge kasnije filmske stvaraoce. Brumfild uglavnom radi sa minimalnom ekipom, sam snimajući zvuk i koristeći jednog ili dva kamermana. Osvojio je obilje nagrada za svoja dostignuća, spomenimo samo neke: nagradu Britanske akademije (BAFTA), Prix Italia, nagradu Pibodi, Hašku nagradu za mir itd.

Rudi Doležal (1958) je austrijski filmski producent i režiser, najpoznatiji po svojim muzičkim spotovima. Režirao je i producirao spotove za umetnike kao što su Tom Vejts, Rolingstonsi, Frenk Zapa, Dejvid Bouvi, Majkl Džekson, Brus Springstin i Vitni Hjuston. Dobitnik je tri Romi nagrade i dve Zlatne ruže, a nominovan je i za dve Gremi nagrade. Njegovo najpoznatije delo je dokumentarac Fredi Merkjuri – Neispričana priča.

OPIS

VITNI HJUSTON: BITI SVOJA (dok.)
Režiseri: Nicholas Broomfield and Rudi Doležal
Zemlja: UK, SAD
Godina: 2017.
Trajanje: 105′
Jezik: engleski, francuski
Produkcija: Lafayette Films, Passion Pictures, Showtime Networks
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: KINOKAUCH PREDSTAVLJA

Ustanova kulture Parobrod, 1. nov, 16.00
DOSTUPNO ONLINE OD 6. NOVEMBRA