ALKARAS

SINOPSIS

Otkad pamte, porodica Sole je svako leto provodila berući breskve u Alkarasu, malom katalonskom selu. Ali, suočeni sa deložacijom, shvataju da bi im ovogodišnji rod mogao biti poslednji. Novi planovi, koji uključuju seču drveća breskve i postavljanje solarnih panela, izazivaju razdor u ovoj velikoj porodici. Po prvi put se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i rizikuju da izgube više od svog voćnjaka. Film je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022.

Nakon debitantskog filma Fridino leto, Karla Simon se ponovo oslanja na svoje iskustvo života na katalonskom selu, gde ljudskim životima upravljaju godišnja doba i hir ovita klima. Porodična dinamika može biti zamućena ekonomskim problemima, ali postoje i razlike u tome kako se svaki pojedinac odnosi prema vremenu. Mlađi uživaju u naizgled večnoj sadašnjosti, dok otac tvrdoglavo ignoriše skoru budućnost, a deda se uzda u davno zaboravljeno obećanje da će dokazati vlasništvo nad njihovom kućom…

O REDITELJKI

Karla Simon je rediteljka, producentkinja i scenaristkinja rođena u Španiji. Trijumfovala je na Berlinalu 2017. godine debitantskim filmom “Leto 1993”, nagrađenim u programu Generacija Kplus, a Zlatnog medveda posvetila je „onima koji se, usprkos svim nedaćama, bave poljoprivredom”. Uspeh na Berlinalu je ponovila i 2022. godine kada je za film “Alkaras” dobila Zlatnog medveda.

OPIS

ALKARAS (igr.)
Rediteljke:
Carla Simon, Sonia Castelo
Zemlja: Španija, Italija
Godina: 2022.
Trajanje: 120’
Jezik: katalanski, španski
Uloge: Josep Abad, Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin