DAN OSLOBOĐENJA

SINOPSIS

Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend “Lajbah” iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su živa…uz zvuk muzike.

O REDITELJIMA

Morten Travik je norveški reditelj i umetnik koji radi širom sveta na širokom spektru umetničkih žanrova. Budući da je školovan za pozorišnog reditelja u Rusiji i Švedskoj, doživljaj sveta kao pozorišne scene i identiteta kao pozorišne uloge nikada u potpunosti ne izostaju iz njegovih radova, kao i karakteristično zabašurena linija razgraničenja između umetnosti, aktivizma i socijalnih pitanja.
Ugis Olte je litvanski reditelj/scenarista koji voli da u suočavanje sa ozbiljnim temama unosi elemente igre. Stvorio je veliki broj originalnih TV formata, muzičkih videa, reklama, tri kratkometražna (The Red Spot, KK2678 i King Of The Wild Thing) i tri dokumentarna filma – Stuck in Stikine, Double Aliens i Liberation Day.

FESTIVALI I NAGRADE

IDFA Documentary Film Festival Amsterdam, 2016
Ljubljana Documentary Film Festival, 2017
DocAviv International Film Festival, 2017
Göteborg Film Festival, 2017
Skopje Film Festival, 2017

OPIS

Dan oslobođenja (dok.)
Reditelji:
Morten Traavik, Uģis Olte
Zemlja: Litvanija, Norveška, Slovenija
Godina: 2016.
Trajanje: 100’
Jezik: engleski
Uloge: Milan Fras, Janez Gabrič, Luka Jamnik, Rok Lopatič, Ivan Novak, Mina Špiler
Produkcija: VFS Films, Traavik, Norsk Fjernsyn, Staragara
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: KINOKAUCH PREDSTAVLJA

Jugoslovenska kinoteka, 9. novembar, 17:30
DOSTUPNO ONLINE OD 10. NOVEMBRA