DOBRO DOŠLI U ČEČENIJU

SINOPSIS

Dobro došli u Čečeniju režisera Dejvida Fransa, priznatog pisca i reditelja nominovanog za Oskara, prati grupu hrabrih aktivista koji rizikuju svoje živote kako bi se suprotstavili aktuelnoj anti-LGBTQ kampanji u Čečenskoj Republici. Uz neograničen pristup informacijama i očuvanje anonimnosti učesnika, dokumentarac razotkriva nedovoljno istražene zločine, istovremeno ističući izvanrednost grupe ljudi koja se suprotstavila smrtonosnoj brutalnosti učesnika kampanje.

O REDITELJU

Dejvid Frans je reditelj nominovan za Oskara, autor bestselera i nagrađivani istraživački novinar. Njegov rediteljski debi, How to Survive a Plague, pozdravljen je od strane kritike kao inovativan i uticajan filmski narativ i deo je stalnog repertoara na univerzitetima, kao i od strane društvenih zajednica i organizacija za pružanje pomoći ljudima obolelim od AIDS-a. Pojavio se na preko 20 lista Best of the Year (časopis Time i Entertainment Weekly), osvojivši Medijsku nagradu GLAAD, kao i mnoga prestižna odlikovanja (the Gotham Awards, the International Documentary Association, the New York Film Critics Circle, the Boston Society of Film Critics, the Provincetown Film Festival, i dr). Film How to Survive a Plague je nominovan za nagrade Oskar i Emi, kao i za nagradu Pibodi.

FESTIVALI I NAGRADE

Documentary Film Editing Award – Sundance Film Festival 2020
Amnesty International Film Prize, Activist Award – Berlinale 2020
Audience Award – Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2020

OPIS

Dobro došli u Čečeniju (dok.)
Reditelj: David France
Zemlja: SAD
Godina: 2020.
Trajanje: 107′
Jezik: ruski, čečenski, engleski
Uloge: Olga Baranova, David Isteev, Maxim Lapunov
Produkcija: BBC Storyville, Bertha Doc Society Journalism Fund, Maylo Films
Website: www.welcometochechnya.com/
_____________________________
Programska linija: Međunarodna selekcija

DKC, 7. nov, 16:00 / Dom omladine Beograda, 9. nov, 15:30 / Cine Grand, 10. nov, 21:00 / Kulturni centar Niš, 7. nov, 16:30
GLEDAJ ONLINE NA KINOKAUCH