Filmski festival Slobodna Zona podržan je od strane programa Kreativna Evropa i njegovog potprograma MEDIA.

Evropska komisija i ove godine je
Slobodnu zonu prepoznala kao jedan od najznačajnijih festivala na području naše zemlje. 

 

Organizatori prvog filmskog festivala angažovanog filma u Srbiji i regionu najavljuju novo izdanje koje će se održati od 5. do 10. novembra i u ovim izazovnim vremenima ističu da je podrška veoma važna pre svega zbog budućnosti i daljeg razvoja festivala. Slobodna zona je treći filmski festival po broju posetilaca u Srbiji i važno nam je da svake godine dovodimo najaktuelnije filmove i autore, kako iz naše zemlje i regiona, tako i iz celog sveta – poručuju organizatori.

Razvoj i sticanje publike, organizacija novih i inovativnih programskih linija i celogodišnjih projekata kao što su Turneja i edukativni programi Slobodna zona Junior šira je misija Slobodne zone. Turneja Slobodne zone publici u 50 gradova i u manjim mestima prikazuje najbolje filmove sa pretodnih festivala, a Junior program u osnovnim i srednjim školama, osnovan sa idejom da film bude pomoćno sredstvo u nastavi. Ovim programom do sada je obuhvaćeno preko 500.000 đaka u 186 mesta u Srbiji i pokrivenost je 65% ukupnog obrazovnog sistema.

Potprogram MEDIA u okviru Kreativne Evrope podstiče razvoj audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, dajući podršku: razvoju, distribuciji i promociji evropskih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova i televizijskih serija, razvoju i promociji novih medijskih sadržaja, stručnom usavršavanju filmskih profesionalaca, razvoju novih tehnologija i platforimi za distribuciju audiovizelnog sadržaja, filmskim festivalima i razvoju publike.

 

Šesnaesto izdanje festivala Slobodna Zona ove godine će se održati u deset bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. A velika novina festivala je praćenje filmskog programa preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com).

 

Ovogodišnji festival, pored MEDIA programa, podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut i Movies That Matter.