IZGUBLJENO OSTRVO

SINOPSIS

Izgubljeno u Kaspijskom moru, ostrvo Ostrov je nekada bilo zavičaj produktivne ribarske zadruge. Nakon pada SSSR-a, farma je uništena, a vađenje crnog kavijara je zabranjeno. Na ostrvu je nekada živelo tri hiljade ljudi, danas ih je ostalo oko pedeset. Nema ni gasa, ni struje, ni legalnih poslova, ni lekara, niti policajaca. Za Ivana (50), tvrdoglavog potomka familije ribara, postoji samo jedan posao: ilegalni ribolov. Iako je Ivan već osuđen zbog krivolova, on i dalje izlazi na more. Nema izbora: ili će pribaviti jesetru, ili će gladovati. Ponekad Ivan uključi agregat i gleda propagandu na državnoj televiziji. I dalje veruje Putinu i imperijalističkim ambicijama Rusije. Njegov nacionalni ponos kompenzuje muku svakodnevnog života. Ana (45) je u mladosti studirala i živela u gradu, ali se zaljubila u Ivana i izabrala surov život na ostrvu. Žele da njihova deca, Anton (19) i Alina (17), imaju bolju budućnost negde drugde. Ali Anton je, zajedno sa svojim rođakom Romanom (19), već počeo da izlazi na more.

O REDITELJIMA

Svetlana Rodina je diplomirala filologiju u Kazanju, a kasnije i filmsku režiju u Moskvi. Radila je kao reporterka i voditeljka različitih televizijskih programa na kanalu RTR. Godine 2011. postala je glavni urednik dokumentarnog odeljenja jedne od najvećih produkcijskih kompanija u Rusiji, Junajted Media Grupe. Od 2006. prvenstveno radi kao scenaristkinja i rediteljka dokumentarnih filmova.

Lorent Stup je diplomirao književnost i fotografiju. Nakon raspada Sovjetskog Saveza preselio se u Moskvu gde je radio kao frilens fotograf za agenciju Look at. Godine 1995. osnovao je producentsku kuću Maiak Film. Od tada radi kao direktor fotografije za različite televizijske i igrane dokumentarne filmove, uključujući nagrađivanog i kritički hvaljenog Građana Khodorkovskog (2016.).

FESTIVALI I NAGRADE

Best Documentary Feature – Special Mention, Camden International Film Festival 2021
Best International Documentary, Hot Docs Canadian International Documentary Festival 2021

OPIS

Izgubljeno ostrvo (dok.)
Reditelji:
Svetlana Rodina, Laurent Stoop
Zemlja: Švajcarska
Godina: 2021.
Trajanje: 92’
Jezik: ruski
Uloge: Alina, Anatoly, Anna
Produkcija: DokLab
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: EU ZONA PROMENA

DKC, 5. nov, 18.30 + razgovor sa autorom nakon filma
DOSTUPNO ONLINE OD 10. NOVEMBRA