KLONDAJK

SINOPSIS

Jul 2014. godine. Budući roditelji Irka i Tolik žive u Donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini blizu ruske granice, sporne teritorije na početku rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja njihovog prvog deteta nasilno je poremećeno jer obližnji pad leta MH17 podiže preteću napetost koja obuzima njihovo selo. Sveprisutne olupine oborenog aviona i nadolazeća parada ožalošćenih naglašavaju nadrealnu traumu trenutka. 

Kako Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se pridruži njihovom pokretu, Irkinog brata razbesne sumnje da su njih dvoje izdali Ukrajinu. Irka odbija da bude evakuisana čak i kada selo biva opsednuto od strane oružanih snaga, i pokušava da se pomiri svog muža i brata tako što im traži da poprave njihovu bombardovanu kuću.

O REDITELJKI

Marina Er Gorbač je ukrajinska filmska rediteljka. Nakon studija u Kijevskom narodnom pozorištu „I. K. Karpenko-Kari“ i ukrajinskom Univerzitetu za film i televiziju, magistrirala je na Školi filmske režije „Andžej Vajda“ u Poljskoj. Marina Er Gorbač je članica Evropske filmske akademije od 2017. godine. Njen najnoviji film Klondike nagrađen je na međunarodnim filmskim festivalima Sandens i Berlinale. U njene filmove ubrajaju se i Omar i mi (2019), Voli me (2013) i Crni psi laju (2009).

FESTIVALI I NAGRADE

World Cinema – Dramatic, Sundance Film Festival 2022
Best Film; Grand Jury Prize – International Feature Length, Santiago International Film Festival – SANFIC 2022
Best Director, Sarajevo Film Festival 2022
Best Film, Wiesbaden goEast 2022
Best Feature Film, Seattle International Film Festival 2022
Grand Prix in International Competition; Critic’s Choice Award; Youth Jury Award, Fribourg International Film Festival 2022
Adelaide Film Festival 2022
Berlin International Film Festival 2022
Hong Kong International Film Festival 2022
Istanbul International Film Festival 2022

OPIS

KLONDAJK (igr.) 
Rediteljka:
Maryna Er Gorbach
Zemlja: Ukrajina, Turska
Godina: 2022.
Trajanje: 100’
Jezik: ukrajinski, ruski, čečenski, holandski
Uloge: Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin, Oleg Shcherbina
Produkcija: Kedr Film, Protim Video Production 
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: EU: ZONA PROMENA

DOB, 5. nov, 16.00 / Cine Grand Rakovica, 6. nov, 18.30 / mts Dvorana, 7. nov, 20.00 / Kulturni centar Novog Sada, 8. nov, 19.00