M

SINOPSIS

U zabačenoj šumi, mladi Marko živi prezaštićeno, pod budnim okom svog misterioznog oca, a njihov bezbedni život je sve za šta on zna. Marko se okreće svojoj dragocenoj slikovnici, pronalazeći utehu i odgovore unutar njenih stranica. Jednog dana, susret sa dobrodušnim, bespomoćnim dečakom po imenu Miko, unosi tračak toplote i povezanosti u Markov izolovani svet. Dok mu raste znatiželja, Marko žudi da otkrije tajne koje leže izvan granica divljine. Okrutni splet događaja ispunjava mu želju brže nego što očekuje. Sumorna avantura ga čeka, ispunjena nepoznatim opasnostima i zauvek promenjenim pogledom na svet.

O REŽISERU

Vardan Tozija je rođen 1981. u Skoplju, u Severnoj Makedoniji. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju. Takođe je pohađao i studije prava i političkih nauka na Državnom univerzitetu Ćirilo i Metodije. Vardan je režirao nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova i TV serija. Njegov prvi dugometražni film AMOK (2016) je premijerno prikazan na međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu i selektovan je na preko trideset festivala širom sveta, uključujući i A-list festival u Šangaju. AMOK je pobrao značajna priznjanja kritike i dobio brojne nagrade. M je njegov drugi igrani film. Vardan govori engleski, srpski i hrvatski jezik.

FESTIVALI I NAGRADE

Cannes Film Festival

OPIS

M (igr.)
Režiser:
Vardan Tozija
Zemlja: Severna Makedonija, Hrvatska, Francuska, Kosovo*, Luksemburg
Godina: 2023.
Trajanje: 96′
Jezik: makedonski, engleski
Uloge: Matej Sivakov, Saško Kocev, Aleksandar Ničovski, Kamka Tocinovski, Bojana Gregorić Vejzović, Verica Nedeska, Vladimir Tuliev, Oliver Mitkovski, Miroslav Petković
Produkcija: Focus Pocus Films
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: ZONA BEZ GRANICA

DOB, 5. nov, 18.00
KUPOVINA ULAZNICA