KAKO TE VIDIM?
MULTIMEDIJALNA
IZLOŽBA

VREME: Petak, 3. novembar, 12.00 č

MESTO: Fond B92 (Obilićev venac 2/1)

Izložba Kako te vidim? vas poziva da zakoračite u cipele mladih osoba sa Kosova* i iz Srbije. Ona nastoji da pokoleba vaše predrasude i podstakne razumevanje spone između ljudi koja prevazilazi nacionalne granice.

Izložba Kako te vidim? je umetnički odraz upoznavanja i druženja mladih iz Srbije i sa Kosova*, a izložbenu postavku čine video-intervjui rađeni „U paru“, kao i fotografije i izjave nastale u okviru istoimenog projekta kulturne razmene.

U centru izložbe nalaze se video-intervjui koji predstavljaju razgovore i utiske mladih iz Srbije i sa Kosova* nakon sedam dana kampa kulturne razmene organizovanog na Kosovu* u septembru 2023. Pored videa, postavka uključuje i selekciju fotografija koje beleže svakodnevne situacije kroz koje su mladi učili jedni od drugih i gradili međusobno poverenje. Posetioci će imati priliku i da pročitaju izjave samih učesnika, lične osvrte na zajednički provedeno vreme, koje pružaju uvid u put koji su prešli, izazove koje su savladali i odnose koje su izgradili.

Multimedijalna izložba Kako te vidim? realizuje se u okviru istoimenog projekta koji za cilj ima da osnaži mlade iz Srbije i sa Kosova* da se izbore sa društvenim izazovima, te da u ovom zastrašujućem dobu lažnih vesti i govora mržnje otkriju jedni druge. Da spoznaju kulturne i društvene obrasce iz kojih dolaze, te pronađu tačku na kojoj se mogu susresti. Podsticanjem mladih da aktivno razvijaju odnose jedni s drugima, ovaj projekat podriva narativ o podeli i mržnji, zamenjujući ga narativom empatije, saradnje i međusobnog razumevanja.

Projekat Kako te vidim? zajednički sprovode DokuFest iz Prizrena, program Slobodna zona Junior (Fond B92) i Filmski festival Slobodna zona, uz podršku Evropske unije.


Kosovo * – sve reference na Kosovo, bilo da se radi o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, u ovom tekstu će se razumeti u potpunosti u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i bez uticaja na status Kosova.