NEDELJE

SINOPSIS

Nakon trideset godina službe u grčkoj pravoslavnoj crkvi u SAD-u, Tom Avramis, čovek poznat u zajednici po svojoj harizmatičnoj ličnosti i dinamičnim govornim sposobnostima, neočekivano odlučuje da napusti sveštenstvo. Kada se otkrije video dnevnik iz prošlosti, u kojem se Tom ispoveda iskazujući svoje misli, brige i sumnje kojima je bio obuzet dok je bio duhovni vođa, klupko priče počinje da se odmotava. Tek kada Tomova ćerka, Aletea, usmeri kameru prema njemu, otkrivaju se tajne o njegovoj prošlosti, ali i sadašnjosti. Sastavljajući delove Tomovog života, film Nedelje nam pruža uvid u razmišljanja i poglede jednog sveštenika — u ulogu koja je javna, ali čiji se unutrašnji svet tako retko istražuje. Ovo je egzistencijalno putovanje naizgled srećnog i ispunjenog čoveka, ispričano očima njegove ćerke; duboko lična, a opet univerzalna priča o istini, porodici, identitetu i nadi.

O REDITELJKI

Aletea C. Avramis, stvaralac koji radi na raskršću iskustvenog i interaktivnog doživljaja i tradicionalnog filmskog stvaralaštva. Trenutno je na položaju direktorke imerzivnog sadržaja kompanije Meow Wolf iz LA-a. Bila je član producentskog tima nagrađivane VR (virtual reality) serije Sumorne oči čiji je narator Kolin Farel, a koja je objavljena na Oculus-u u maju 2020. Godine 2018. bila je i u produkcijskim timovima projekta VR BattleScar, koji se našao u zvaničnoj selekciji festivala Sandens i Trajbeka, a čiji je narator Rosario Doson, kao i trodelne serije SPHERES: Songs of Spacetime, čije su naratorke Džesika Čejstejn i Pati Smit, a koproducent Daren Aronofski. Iste godine, SPHERES je na Sandensu ušao u istoriju kao prvi VR projekat koji je privatni investitor razvio kao deo sedmocifrenog ugovora. Njen rad prikazan je na poznatim svetskim filmskim festivalima u Veneciji, Kanu, Sandens i SXSW.

FESTIVALI I NAGRADE

Thessaloniki Documentary Festival 2020
Aegean Docs International Film Festival 2020

OPIS

Nedelje (dok.)
Rediteljka: Alethea Avramis
Zemlja: Grčka, Francuska
Godina: 2020.
Trajanje: 80′
Jezik: engleski
Uloge: Alethea Avramis, Tom Avramis, Toula Avramis
Produkcija: Heretic
_____________________________
Programska linija: Horizonti Balkana

Kombank dvorana, 8. nov, 18:30 / DKC, 8. nov, 21:00 / Dom omladine Beograda, 10. nov, 15:30 / Kulturni centar Novi Sad, 8. nov, 15:30 / Kulturni centar Niš, 8. nov, 16:30
GLEDAJ ONLINE NA KINOKAUCH
Q & A