NOĆ

SINOPSIS

„Kad god pokušam da komuniciram, ljubav nestaje.“
Na ovaj način se mlada Valentina poverava sredovečnom Đovaniju tokom večere – i tih sedam reči (možda čak samo poslednje dve) služe da sažmu Noć, drugi deo Antonioniove takozvane „trilogije nesaopštivosti“, obrubljen filmovima Avantura i Pomračenje.

Film prikazuje krizu bračnog para, odražavajući modernističke strepnje u vreme smrti i zaborava. Obuhvatajući dan i noć u životu intelektualca i pisca Đovanija i njegove žene Lidije, počinje njihovom posetom prijatelju koji je na samrti u klinici. Kako popodne prerasta u veče, njih dvoje se ponovo sastaju i odlaze u noćni klub, gde je Đovani previše zauzet posmatranjem burleskne tačke kako bi obratio pažnju na Lidijine pokušaje da uspostavi komunikaciju. Kako zora sviće, zatičemo bračni par nekako i dalje skupa, dok pokušavaju da reše svoje teškoće.

O REDITELJU

Mikelanđelu Antonioniju (1912–2017) pripisuje se definisanje modernog umetničkog filma. Kao najveći doprinos njegovog filmskog sveta najčešće se navode upečatljivi opisi jedinstvene vrste posleratne mlaksalosti koja je bila svepristuna u preobraženom životu i navikama italijanske srednje i više klase. Otkrivanjem dubokih tehnoloških, političkih i psiholoških promena u svetu rada u Italiji po završetku Drugog svetskog rata, odlučio je da istraži ambigvitete iznenada otuđenog i dislociranog društva. Njegova najpoznatija dela su Avantura (1960), Uvećanje (1966), Profesija: reporter (1975) i Prijateljice (1955). 

FESTIVALI I NAGRADE

Golden Berlin Bear, Berlin International Film Festival 1961
Best Director, David di Donatello Awards 1961
Best Director; Best Supporting Actress, Italian National Syndicate of Film Journalists 1962
Jussi Awards 1962
Cahiers du Cinéma 1961

OPIS

NOĆ (igr.)
Reditelj:
Michelangelo Antonioni
Zemlja: Italija, Francuska
Godina: 1961.
Trajanje: 122’
Jezik: italijanski, engleski, francuski
Uloge: Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni, Monica Vitti
Produkcija: Nepi Film, Sofitedip, Silver Films
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: MONIKA VITI TRIBUTE

Jugoslovenska kinoteka, 5. nov, 20.00