PODCAST MEETING

Podkast: web fenomen - jedan čovek više medija

REGIONALNA KONFERENCIJA

MODERATORKA PROGRAMA: Milica Lapčević
VREME I MESTO:
Sprat bar, 8. novembar u 19.00 časova
UČESNICI: Divna Vuksanović (Srbija), Galeb Nikačević (Srbija), Mia Biberović (Hrvatska), Vladimir Radinović (Srbija)

Filmski festival Slobodna zona uz saradnju i partnerstvo Multimedijalnog instituta Mi2 MaMa iz Zagreba u okviru ovogodišnjeg pratećeg programa organizuje regionalnu konferenciju Podkast: web fenomen – jedan čovek više medija.

Prošlo je već sedamnaest godina otkako je Ben Hamersli objavio članak Zvučna revolucija u Gardijanu u kojem je prvi put iskoristio termim podkast. Od tog trenutka pa do danas, slušanost podkasta pokazala je da je tokom godina polako, ali sigurno postajao deo redovnih navika jednog dela medijske publike, te je njegova popularnost stabilno rasla, iz godine u godinu. Vremenom je postalo jasno da je podcast stvorio novu „audiosferu” i počeo da znači mnogo više od pukog načina isporuke audio sadržaja.

Učesnici konferencije Podkast: web fenomen – jedan čovek više medija razmotriće dvostruku prirodu navedenog fenomena, emancipatorski potencijal navedenog nezavisnog audio projekta u okviru kojeg profesionalci, ali i amateri preuzimaju inicijativu i svojim učešćem demokratizuju i transformišu javnu i medijsku sferu, dok će se s druge strane promatrati i potencijalne posledice po demokratsko društvo razvojem medijskog formata koji nema „demokratskog cenzora” i koji je otvoren za glasove svih, te i onih populističkih, koji potencijalno remete demokratske vrednosti i procese.

biografije učesnika
MIA BIBEROVIĆ

Glavna urednica i partnerica u Netokraciji Hrvatska, izvršna direktorica Hrvatske udruge digitalnih izdavača. Jednom proglašena najutjecajnijom ženom u hrvatskoj startup zajednici i najboljom hrvatskom ICT novinarkom. Zaljubljena u sve digitalno – izdavaštvo, marketing, startupe, kulturu. Voditeljica Netokracija Podcasta gdje ćete je (skoro) svakog tjedna čuti kako kako brblja o omiljenim temama.

GALEB NIKAČEVIĆ

Galeb Nikačević prisutan je u medijima već punih dvadeset godina. U najširem smislu ga zanimaju kultura, njeni obrasci i šta kulturni i supkulturni fenomeni govore o našem društvu kroz vreme. Obrnuo je ceo krug od tradicionalnih medija, pa do digitalnih. Počeo u štampanim medijima i na televiziji (od kolumni za Huper, pa sve do Politike), potom se prebacio na web, a sada ima svoju produkciju i proizvodi podkaste. Bio je jedan od urednika i zaštitno lice TV Metropolis, potom Talent and Music manager i zaštitno lice na MTV Adria, zatim urednik kulture, kreativni direktor i zaštitno lice u VICE Srbija, a na kraju gl. i odg. urednik na portalu NOIZZ u okviru Ringier Axel Springer. Poslednjih godina poznat je i po dokumentarizmu, a snimio je nekoliko desetina dokumentarnih formata (za lokalno i strano tržište). Trenutno ima svoju produkciju i vodi najslušaniji podkast u Srbiji i jedan od najslušanijih u regionu. Pisao je mnogo tekstova iz raznih oblasti kulture, najviše muzike. Bio je i jedan od urednika programa Doma omladine Beograda u periodu od 2012. do 2014. godine.

Divna Vuksanović

Divna Vuksanović završila je Fakultet dramskih umetnosti i Filozofski fakultet u Beogradu; magistra je teatrologije i doktoresa savremene flozofije i estetike. Objavila je 13 knjiga iz oblasti književnosti, šest naučnih studija i preko sto naučnih radova u domaćoj i inostranoj periodici; dve radio-drame izvedene su joj na Radio Beogradu 2. Predsednica je Estetičkog društva Srbije i Udruženja građana za umetnost, kulturu, medije i društvena pitanja “Mladi grašak” iz Beograda. Redovna je profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na predmetima Estetika, Teorija kulture i Filozofija medija.

VLADIMIR RADINOVIĆ

Vladimir Radinović je suosnivač regionalne arhive i podkast zajednice podcast.rs. Ljubitelj je zvuka i radija kojima se i bavi skoro 20 godina. Hibridne umetničko-teorijske studije na polju digitalne kulture i medija pohađao je na Univerzitetu u Juvaskuli i HfK Bremen. Zadužen je za praćenje razvoja regionalnih medija zajednice pri cmfe.eu. Vladimir je i koautor Zvučne mape Beograda.

POSLUŠAJ PODCAST MEETING