POVRATAK U REMS

SINOPSIS

Povratak u Rems je film baziran na istoimenoj kultnoj knjizi Didijea Eribona. Priča intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od početka 50-ih godina prošlog veka do danas. Kičma napretka Francuske bila su upravo leđa radnika: deca radnika 50-ih godina prošlog veka vrlo brzo su iz škola bila gurana ka radnim mestima, dok su buržoaska deca lako nastavljala svoje školovanje. Posebno je teško bilo ženama iz radničke klase koje su uz sve klasne nejednakosti morale da trpe i šovinistički mentalitet celog društva.

U jednom trenutku, oslonac i nosilac promena bila je Komunistička partija. Ipak, i ovaj osećaj pripadanja nije dugo trajao – nestaće pred kraj 20. veka kada je Komunistička partija Francuske počela da se drži antimigrantske retorike i time doprinela jačanju desnice.

O REDITELJU

Rođen u Francuskoj 1974. godine, Žan-Gabrijel Periot je snimio nekoliko kratkih filmova na granici dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog filma. Razvio je sopstveni stil filmske montaže koji istražuje nasilje i istoriju koristeći filmske i fotografske arhive. Njegovi filmovi Dies Irae, Čak i da je bila kriminalac, Nijuman no borei (200.000 fantoma) i Đavo dobili su nagrade na nekoliko festivala širom sveta. Njegov prvi dugometražni film, Nemačka omladina, otvorio je program Panorama na Berlinalu 2015. pre nego što je prikazan u nemačkim, francuskim i švajcarskim bioskopima i dobio više nagrada.

Summer Lights, njegov prvi igrani dugometražni film premijerno je prikazan na festivalu u San Sebastijanu, a u Francuskoj u leto 2017. godine. Naš poraz predstavljen je na Forumu u okviru Berlinala 2019. i Povratak u Rems, prema knjizi Didiera Eribona, uz naraciju Adele Haenel, izabran je za Nedelju režisera na filmskom festivalu u Kanu 2021. godine.

FESTIVALI I NAGRADE

Cannes Film Festival 2021
Guanajuato International Film Festival 2021
San Sebastián International Film Festival 2021

OPIS

Povratak u Rems (igr.)
Reditelj:
Jean Gabriele-Periot
Zemlja:
Francuska
Godina:
2021.
Trajanje:
83’
Jezik:
francuski
Uloge:
Adèle Haenel (glas)
Produkcija:
Les Films de Pierre, Arte France, INA
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: EU ZONA PROMENA

DKC, 7. nov, 21.00 / Kulturni centar Novog Sada, 7. nov, 15.30 / Niški kulturni centar, 8. nov, 19.30
DOSTUPNO ONLINE OD 10. NOVEMBRA