RODEO

SINOPSIS

Debitantski dugometražni film Rodeo francuske rediteljke i scenaristkinje Lole Kivoron smešten je u moto-kulturu predgrađa Pariza, gde neustrašiva motoristkinja uspeva da potpuno uzdrma muški motociklistički klub. Džulija je mlada i neprilagođena, i njena najveća strast je vožnja motora. Film i počinje sekvencom u kojoj se Džulija prkosno suočava s nekolicinom mladića iz naselja koji pokušavaju da je spreče da sledi svoj put. Taj put podrazumeva nabavku točkova– tako i juri auto-putem na ukradenoj hondi. Iako je svet motociklista koji izvode vratolomije pravi muški klub, Džulija ne posustaje, i posećuje ilegalne moto-skupove, tzv. „rodea“.

Ono što se u početku čini kao da bi mogao biti poznati šablon coming of age filmova – onaj o pronalaženju svog plemena i provođenju vremena na opasnim ulicama – ubrzo se pokazuje kao mnogo više od toga.

O REDITELJKI

Lola Kivoron rođena je 1989. godine u Parizu. Rediteljka je i spisateljica, najpoznatija po filmovima Rodeo (2022), Sin vukova (2015) i Au loin, Baltimore (2016). Rediteljka je provela godine upoznajući andergraund zajednicu motociklista koji se voze severno od Pariza, te njen poslednji film oslikava njeno empatično razumevanje takvog miljea i njegovih protagonista. 

FESTIVALI I NAGRADE

Un Certain Regard – Jury Coup de Coeur, Cannes Film Festival 2022
Prix de la Critique; Prix du jury Champs-Élysées Film Festival 2022
Hamptons International Film Festival 2022
Jerusalem Film Festival 2022

OPIS

RODEO (igr.)
Rediteljka:
Lola Quivoron
Zemlja: Francuska
Godina: 2022.
Trajanje: 105’
Jezik: francuski
Uloge: Julie Ledru, Yannis Lafki, Antonia Buresi
Produkcija: CG Cinéma, Canal+, Ciné+
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: PRVA DVA KORAKA

Art bioskop Kolarac, 4. nov, 18.30 / Bioskop Fontana, 6. nov, 16.00
DOSTUPNO ONLINE OD 9. NOVEMBRA