SONAR

UREDNICE PROGRAMA: Lena Trifunović i Tamara Milošević
VREME I MESTO: Subota 4. novembar od 17.00-19.00, Sprat Bar


Učesnici: Marija Kucurski (tiktokerka), Una Bojović (tiktokerka), Željko Petrović (pasivni korisnik društvenih mreža), Ana Mirković (magistarka psihologije, ko-osnivačica Instituta za digitalne komunikacije)

Ovogodišnje, treće izdanje segmenta Sonar Slobodne Zone, odmiče se malo od ustaljenih platformi za deljenje dugih formi i prelazi na ono što nam je postalo deo svakodnevnice – reel formata. Samo neka od pitanja koja cemo postaviti su: Kako TikTok oblikuje savremenu dokumentarističku scenu? Da li je estetizacija života koju vidimo na takvim platformama realna ili ostaje samo u digitalnom domenu? Koja je optimalna količina deljenja ličnog života – i šta kada nastupi oversharing?

U digitalnom domenu, mnogo se pažnje posvećuje mentalnom zdravlju, međutim, zanima nas kako sâm digitalni domen utiče na psihu – kako kreatora tako i konzumenta. Živimo u duboko performativnom svetu koji od nas zahteva da smo konstantno prisutni, ali šta danas znači prisustvo, i koja je psihologija iza konstantnog deljenja ličnog sadržaja?

Sonar će, kroz predstavljanje nekoliko perspektiva, pokušati da dođe do odgovora relevantnih za profesionalce, kreativce, ali i posmatrače.