STARAC I RODA, PRIČA O MALENOJ I KLEPETANU

SINOPSIS

Starac i roda priča je o Malenoj i Klepetanu, rodama o kojima brine Stjepan Vokić, penzioner i udovac iz Slavonskog Broda. Lovci su Malenoj pre 28 godina propucali krilo i tako je zauvek vezali uz zemlju. Uzevši je sebi, Stjepan joj je spasio život. Od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proleća i toplog vremena.

Malena je 2002. godine na krovu Stjepanove garaže pronašla ljubav svog života. Klepetan, kako ga je Stjepan nazvao, vraća joj se svake godine te su zajedno do sada odgajili preko 60 malenih roda. No, svaka jesen donese i tužan rastanak – Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi, a Malena ostaje sama u selu sa Stjepanom.

Bez Stjepana Malena sigurno ne bi preživela zimu i dočekala svog Klepetana. A Stjepan, šta bi Stjepan bez Malene? Godine prolaze, godišnja doba se smenjuju i uvek stignu bolne jeseni, ali i radosna proleća. Ovo je priča o Malenoj, Klepetanu i Stjepanu, o njihovoj istinskoj odanosti… Ali i dubokoj samoći.

O REDITELJU

Tomislav Jelinčić je reditelj rođen u Zagrebu gde živi i radi. Diplomirao je na studijama Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti, smer Dokumentarni film. Ima i diplomu sa studija novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Na Danima hrvatskog filma 2013. godine filmom Pun kufer proglašen je najboljim debitantom, a iste je godine njegov je film Deadline/Lifeline na ZagrebDox-u pobedio u kategoriji Phonedox. Na FRKI-Filmskoj reviji Kazališne akademije 2015. godine osvojio je Grand prix sa filmom Borba. Trenutno radi kao urednik i novinar na RTL televiziji.

OPIS

Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu (dok.)
Reditelj: Tomislav Jelinčić
Zemlja: Hrvatska, Slovenija, Italija
Godina: 2020.
Trajanje: 76’
Jezik: hrvatski
Uloge: Stjepan Vokić
Produkcija: Antitalent Produkcija, Croatian Radiotelevision, RTV Slovenija, Tramal Films
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: ZELENA ZONA

DKC, 8. nov, 16.00 / Niški kulturni centar, 9. nov, 17.00, ART BIOSKOP KOLARAC, 5. NOV, 20.30
DOSTUPNO OD 10. NOVEMBRA