ŠUMA

SINOPSIS

Ilegalna seča drveća je globalni biznis koji donosi milijarde. Aleksander fon Bizmark, naslednik Čeličnog kancelara i šef Agencije za istragu životne sredine u Vašingtonu, uspešno traga za “drvnom” mafijom širom sveta – sa obojenom kosom, sakrivenom kamerom i opremom za snimanje glasa. Njegov glavni interes nije da razotkrije neki skandal, već da promoviše promenu svesti političara i građanstva i da formira nov kodeks ponašanja koji će važiti za globalnu ekonomiju i potrošače. Film Šuma je ekološki triler koji svoju napetost dobija iz naše svakodnevne tužne stvarnosti.

O REDITELJKAMA

Monika Lazurean-Gorgan je bila producentkinja na filmu Adine Pintili Bez dodira koji je osvojio nagradu Zlatni medved. Sa njenom novoosnovanom kompanijom Manifest Film producirala je film Acasa, moj dom koji je dobio nagradu na Sandens festivalu 2020. godine. Takođe je uspešno režirala A Mere Breath iz 2016. koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Let’s Cee filmskom festivalu, kao i u Sarajevu.
Mikaela Kirst je dugo radila kao žurnalistkinja u Njujorku, dok od 2011. godine vodi berlinski ogranak Sagafilma. Režira i producira dokumentarce namenjene za televiziju i za bioskop. Njeni filmovi, među kojima su Disgustingly Healthy, Brown Babies – Germany’s Lost Children ili Crime Scene Rain Forest su osvojili brojne nagrade.
Eba Sinzinger je producentkinja, scenaristkinja i režiserka. Među filmovima koje je ona producirala i koji su dobili nagrade u Berlinu, Veneciji i Lokarnu su Brothers of The Night i Domaine Patrika Čihe, The Forgotten Space Noela Burča i Alana Sekule, Pianomania. Osvojila je Austrijsku nagradu za režiju 1997. godine.

FESTIVALI I NAGRADE

CPH:DOX, F:act Award Competition 2020
Hot Docs, World Showcase 2020 
Transilvania International Film Festival 2020

OPIS

Šuma (dok.)
Rediteljke: Michaela Kirst, Monica Lãzurean-Gorgan, Ebba Sinzinger
Zemlja: Austrija, Rumunija, Nemačka
Godina: 2020.
Trajanje: 96′
Jezik: engleski, rumunski, ruski, kineski, španski
Uloge: Sascha Von Bismarck, David Gehl, Julia Maria Urrunaga
Produkcija: Wildart Film, 4 Proof Film, Filmtank
Website: https://www.wood.film/
_____________________________
Programska linija: Zelena zona

Dom omladine Beograda, 7. nov, 18:00 / Kulturni centar Niš, 9. nov, 19:00
GLEDAJ ONLINE NA KINOKAUCH
Q & A