ZLATO JOHANESBURGA

SINOPSIS

Rudnici Johanesburga su proizveli trećinu celokupnog zlata iskopanog u istoriji čovečanstva. Međutim, sada ponestaje zlata, rudnici se raspadaju i grad se suočava sa ekološkom noćnom morom: gomilom radioaktivnog otpada koji zagađuje vazduh i pretvara vodu u otrov. Glamurozna baka Mariet Liferink je odlučna u nastojanju da razotkrije istinu i prisili industriju zlata da počisti svoj opasni nered. Film prati Marietin put od domaćice do jedne od 100 najuticajnijih osoba u rudarstvu. Ona veruje da je Bog odustao od ljudskog roda i da je njena dužnost da povrati pravdu u svetu. Zlato Johanesburga je višestruki ekspoze rudarskog zagađenja, a ujedno i priča o bogatstvu, ljudskoj ambiciji i modernoj Africi.

O REDITELJIMA

Silvija Volenhoven je spisateljica, nagrađivana novinarka i rediteljka, dobitnica Mbokodo nagrade za književnost 2016. godine. Njen film u izradi, The keeper of the Kumm, istorijska priča predaka, je prikazan kao deo Nacionalne fondacije za film i video (NFVF) na Filmskom festivalu u Kanu. Bila je u užem izboru za Tafelberg nagradu za knjigu iz oblasti nefikcije 2012. godine. Radila je kao južnoafrički producent za dvodelnu mini seriju BBC-a Mandela the living legend. Predstava čiji je koautor, My word, redesigning Buckingham Palace, izabrana je da se igra na londonskom Vest Endu.

Frederik Gerten je nagrađivani švedski reditelj i novinar. Njegove najnovije radove Becoming Zlatan (2016), Bikes vs Cars (2015), Big Boys Gone Bananas! (2012) i Bananas! (2009) publika je imala priliku da gleda u preko 100 zemalja na vodećim festivalima. Frederik je osnovao produkcijsku kuću WG Film 1994. godine. Prethodno je radio kao strani dopisnik i kolumnista za radio, televiziju i štampu u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i širom Evrope. Danas, on kombinuje snimanje filmova sa ulogom kreativnog producenta u WG Film-u, jednoj od najistaknutijih švedskih dokumentarnih produkcijskih kuća, poznatoj po lokalnim pričama sa globalnim poimanjem i uticajem.

FESTIVALI I NAGRADE

CPH:DOX 2020
Dokufest International Documentary and Short Film Festival 2020
Reykjavik International Film Festival 2020

OPIS

Zlato Johanesburga (dok.)
Reditelji:
Sylvia Vollenhoven, Fredrik Gertten
Zemlja: Švedska, Norveška, Južna Afrika, Danska, Holandija, Finska
Godina: 2019.
Trajanje: 74’
Jezik: engleski, afrikans, zulu, južni sotho, sezotski
Uloge: Mariette Liefferink, Pule Molefe, Mpho Molefe
Produkcija: WG Film, Vision In Africa, Sant & Usant, World Sales: Autlook Filmsales
_____________________________
PROGRAMSKA LINIJA: ZELENA ZONA

DKC, 6. nov, 18.30 + razgovor sa autorom nakon filma
dostupno online od 10. novembra