Od planiranih pet gradova i opština, koliko će Zeleni bioskop Slobodne zone posetiti ovog leta, u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu se za projekcije ekoloških filmova tražila stolica, odnosno paleta više.

Koncept Zelenog bioskopa –  savremeni ekološki filmovi na otvorenom, besplatni za publiku, privukli su pažnju velikog broja gledalaca u Ekološkom centru Radulovački (Sremski Karlovci) kao i u Paviljonu na Štrandu (Novi Sad).

Otvaranje je održano 22. jula u dvorištu Ekološkog centra Radulovački, filmom Zemlja meda, koje je nominovano za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodeli Oskara – čime se upisao u istoriju svetske kinematografije kao prvo ostvarenje, koje je dobilo ove dve nominacije.


Koncepcija
Zelenog bioskopa je takva da se svake nedelje isti filmovi prikazuju u drugom gradu, pa je gostovanje u Novom Sadu bilo 28. i 29. jula. Filmovi su se prikazivali na Paviljonu na Štrandu, specijalno dizajniranom za potrebe programskog luka Dunavsko more čija je i tema spajanje umetnosti i ekologije.

 

I na Paviljonu na Štrandu su dokumentarci koji se bave ekologijom i očuvanjem prirode komunicirali sa publikom – filmovi upozoravaju na loše strane i klimatskih promena i otuđenja čoveka od prirode a i  činjenice da konstatno čovek sebe stavlja u prvi plan, iako su veze ljudi i prirode neraskidive.

Zbog toga su izabrani upravo filmovi Zemlja meda i Tajni život drveća, kao prenosici važnih poruka. I prepuno gledalište Štranda saznalo je mnogo o značaju pčela za ekosistem o tome kao drveće komunicira, šta se desi sa prirodom ako pojedinac pokuša da je pokori.

 

Odaziv publike je pokazao da je Zeleni bioskop uneo potreban prostor za promišljanje tema koje su trenutno aktuelne i bitne.

 

U nastavku projekta, mesta gde će Zeleni bioskop doneti spoj ekologije i umetnosti u naredne tri nedelje su:

Irig / Park u Fruškogorskoj (uz podršku organizacije Irig, moj grad)

5. avgust / „Zemlja meda”

6. avgust / „Tajni život drveća”

Kać / Dvorište Mesna zajednica Kać 

12. avgust / „Zemlja meda”

13. avgust / „Tajni život drveća”

Futog / Plato ispred KC Mladost Futog 

19. avgust / „Zemlja meda”

20. avgust/  „Tajni život drveća”

Sve projekcije počinju u 21 čas, i besplatne su za posetioce!

Zeleni bioskop je podržala Fondacija „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” deo je programskog luka Dunavsko more. Projekat se finansira i uz podršku Grada Novog Sada.