Četrnaest srednjoškolaca iz cele Srbije zajedno sa istoričarima i umetnicama iz Srbije i Nemačke započelo je svoje kreativno putovanje u kreiranju sadržaja za aplikaciju Svetlost svitaca u ponedeljak, 26. jula.

 

Projekat Svetlost svitaca ima za cilj da kreirajući multimedijalnu šetnju dostupnu putem mobilne aplikacije, mladima ukaže na jednu od lokacija Holokausta u Evropi – Staro Sajmište (Beograd) i upozna ih sa istorijskim dešavanjima na ovom lokalitetu i istakne značaj i neophodnost kulture sećanja.

Prvi radioničarski dan rezervisan je za međusobno upoznavanje učesnika, predavača i umetnica kao i upoznavanje sa lokacijom. Istorijsku turu po Starom Sajmištu realizovao je Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju a uvod u same radionice, teme i ideje, predstavile su umetnice Susanne Chrudina, Branka Pavlović, Elana Katz, Milica Komlenić Vukić i Maša Seničić.

Do 8. avgusta, kroz pet radionica (edukativne/istorijske, pozorišne/dramske, video radionice, radionice performansa i radionice svetlosnih instalacija) učesnici će u malim grupama osmišljavati, snimati i montirati audio-vizuelne kolaže, pisati tekstove, igrati dramske scene, izvoditi performanse i projektovati svetlosne instalacije i kroz njih rekonstruisati istoriju Starog Sajmišta kao mesta stradanja ali i mesta sećanja i nade za budućnost.

Više o projektu možete pogledati ovde.

Projekat Svetlost svitaca realizuje Filmski festival Slobodna zona uz podršku Fondacije Sećanje, odgovornost, budućnost (EVZ) i saradnju Fondacije Fond B92 (program Slobodna zona junior), Centra za primenjenu istoriju, Udruženja za društvenu istoriju – Euroclio, nezavisne pozorišne trupe Spreeagenten iz Berlina i Centre für Digitale Systeme sa Freie Universität Berlin u periodu od 01.04.2021. do 01.01.2022.